PREKINUTO GRADSKO VIJEĆE! SDP i Most najavili napuštanje sjednice, Franković: Sram vas bilo, mislite li o čistačicama, vozačima?! (VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: , DD, Goran Mratinović
Sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika počela je danas, s početkom u 11:00 sati, a zaključena je već nakon sat vremena. Naime, nakon što su SDP-ovi i Mostovi vijećnici najavili kako će napustiti sjednicu, gradonačelnik Mato Franković je povukao sve točke s dnevnog reda. 

TIJEK SJEDNICE

 Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu gradonačelnika Grada Dubrovnika u razdoblju od 1. srpnja 2019. do 31. prosinca 2019. godine.

11:58 Franković: Prije nekoliko minuta je vijećnik Munitić prisegnuo. Možda bi trebalo svima još jednom pročitati ovu prisegu. Iskreno, nakon svega što sam čuo sada, žali bože da dođe do rata. S vama ne bih želio dijeliti ni hodnik, a kamoli što drugo. U trenutcima preuzimanja krize i kad Grad treba pomoći građanima koji su otjerani s radnih mjesta, da ni se neki mogli skijati i voziti skupe brodove, mi bismo danas o takvim trebali razmišljati, vi radite ovo. Sramite se! Razmišljate li o čistačicama, o vozačima koji prevoze bioaktivni otpad?! Povlačim sve točke, možete zaključiti dnevni red ove sjednice!

11:56 Maro Kirstić (Most): S obzirom na okolnosti i neprimjerenost ovog dnevnog reda, mi ćemo u svrhu zaštite javnog zdravlja nakon ove točke napustiti sjednicu Vijeća.

11:55 Jadran Barač (SDP):  Nije primjereno govoriti sada o nametima za građane, o izgradnji punionica za električne automobile na štetu javnog parkinga i o javnim površinama. To je apsurdno danas, ne govorim o nekom drugom razdoblju. Nakon ove točke napuštamo sjednicu, ovo je uvreda našim sugrađanima.

11:52 Željko Raguž (DUSTRA): Naša zabrinutost je velika. Dubrovnik se dobro drži. Bez obzira što se koronavirus nije pojavio u Dubrovniku, postoje oni čije prisustvo već osjećamo. Ovo je izlaganje za sve tehničare, njegovatelje, nastavnike, djelatnike hitnih službi, blagajnice, hvala vam što ste ljudi! Na kraju, zahvala jednom čovjeku koji nije iz Grada Dubrovnika, ali koji nam ulijeva sigurnost. To je novi ministar zdravstva, nevjerojatno je imati Vilija Beroša u timu, svi o njemu, čak i oporba, govore pozitivno. 

IZVJEŠĆE O KORONAVIRUSU

Franković: Grad zasad gubi 100 milijuna kuna, Cebalo: Osam ljudi prekršilo samoizolaciju

11:44 Joško Cebalo (Krizni stožer): Proveli smo 461 mjeru nadzora, imamo 211 završen nadzor, 92 mjere samoizolacije su na snazi, zasad smo zaprimili osam prekršaja samoizolacije. Jedan naš sugrađanin nije poštivao mjere kojih se trebao podržavati, u tijeku je prekršajni postupak protiv njega, u karanteni su dvije osobe. Zatražili smo mobilizaciju Sanitata i Čistoće koji će nam pomagati. Stožer je održao i niz sjednica. Dosad smo poslali 14 uzoraka na analizu, devet je negativno, za preostale čekamo rezultate. 

11:30 Franković: Grad Dubrovnik iDNŽ do danas nemaju potvrđenih slučajeva, nadzire se situacija i planiraju mjere. Zdravlje je prioritet, a potom se sagledavaju efekti na turizam. U tom segmentu je Grad prvi sazvao konferenciju za medije i izvijestio javnost o gubicima koji su u tom trenutku iznosili 30 milijuna, a sada je to 100 milijuna kuna. 

Franković je podsjetio i na brojne aktivnosti gradskog Stožera civilne zaštite koji je osnovan prije godinu dana. 

Kazao je kako će od sutra biti formirani posebni timovi kojima će upravljati gradski Civilni stožer, ali i da je za OB Dubrovnik nabavljena nova oprema, posebno respiratori. U slučaju većeg broja zaraženih, osigurat će se i šesti kat OB Dubrovnik za tu potrebu. Grad je 150 tisuća kuna dao Crvenom križu kako bi pomogao potrebitima. Nabavljene su maske i dezinfekcijska sredstva za Upravne odjele.

Kazao je kako će od sutra biti formirani posebni timovi kojima će upravljati gradski Civilni stožer, ali i da je za OB Dubrovnik nabavljena nova oprema, posebno respiratori. U slučaju većeg broja zaraženih, osigurat će se i šesti kat OB Dubrovnik za tu potrebu. Grad je 150 tisuća kuna dao Crvenom križu kako bi pomogao potrebitima. Nabavljene su maske i dezinfekcijska sredstva za Upravne odjele.

Dodao je i kako su odgođeni treninzi, kao i to da su brojne ustanove zatvorile vrata kako bi se zaštitili sugrađani.

Libertas - sve linije su besplatne za razdoblje od 15 dana, a moguće i dulje, zabranjen je ulazak na prednja vrata, harmonike na prometnijim linijama, redovita dezinfekcija, novi vozni red do kraja tjedna.

DV Dubrovnik – od srijede vrtići rade u dežurstvu u objektima Palčica i Pčelica, roditelji čija djeca ne idu u vrtić, ne moraju ga plaćati.

Gospodarstvenici – Grad je spreman odgoditi dio investicija kako bi pomogli gospodarstvenicima, u narednom tjednu oformit će se tim koji će osmisliti paket gospodarskih mjera.

11:28 Vijećnica Patricija Mage Vidak (DDS) je svoj mandat stavila u mirovanje, a novi vijećnik koji će je zamijeniti je Matko Munitić. 

11:22 Dio oporbenih vijećnika smatra kako bi trebalo maknuti određene točke s dnevnog reda kako bi sjednica što prije bila dovršena i kako bi se na dnenvom redu našle samo neophodne točke. Gradonačelnik Mato Franković je kazao kako i s ovim točkama sjednica može završiti za dvije ure. Prijedlozi nisu dobili potrebnu većinu glasova.

DNEVNI RED

1.    Vijećnička pitanja.

2.    Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu gradonačelnika Grada Dubrovnika u razdoblju od 1. srpnja 2019. do 31. prosinca 2019. godine.

3.    Prijedlog odluke o komunalnom redu.

4.    Prijedlog odluke o dopuni Odluke o komunalnom doprinosu.

5.    Prijedlog odluke o vrijednosti boda komunalne naknade (B).

6.    Prijedlog odluke o dopuni Odluke o uređenju prometa na području Grada Dubrovnika.

7.    Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima.

8.    Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku.

9.    Prijedlog odluke o davanju suglasnosti trgovačkom društvu Libertas Dubrovnik d.o.o. za sklapanje ugovora o operativnom leasingu na razdoblje od 7 godina za nabavku 3 nova zglobna niskopodna autobusa.

10.  Prijedlog Odluke o kriterijima za financiranje Javne vatrogasne postrojbe Grada Dubrovnika u 2020. godini.

11.  Prijedlog Odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva u 2020. godini.

12.  Prijedlog pravilnika o prometovanju ulicom Branitelja Dubrovnika u smjeru kretanja Boninovo – Pile.

13.  Prijedlog pravilnika o izmjenama Pravilnika o snimanju na javnim površinama i u prostorima kojima gospodari Grad Dubrovnik.

14.  Prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnim površinama u povijesnoj jezgri.

15.  Prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnim površinama izvan povijesne jezgre.

16.  Prijedlog zaključka o kupnji nekretnine katastarskih oznaka čest. zem. 1056 i 1057/1, sve k.o. Gruž od društva Vrtlar d.o.o.

17.  Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi za dio nekretnine katastarske oznake čest. zem. 1513 k.o. Trsteno, površine 18m2.

18.  Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta Ugovora o ustupanju javnih parkirališnih površina za organizaciju javnih parkirališta u 2020. godini s društvom Sanitat Dubrovnik d.o.o.

19.  Prijedlog zaključka o sklapanju Ugovora o zakupu za dio nekretnine zemljišnoknjižne oznake čest. zem. 2642/2 i 2642/5, sve k.o. Dubrovnik, u naravi dio tvrđave sv. Ivana sa Sveučilištem u Dubrovniku.

20.  Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o stanju zaštite od požara i stanju provedbe godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara na području Grada Dubrovnika u 2019. godini.

21.  Prijedlog godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara na području Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

22.  Prijedlog zaključka o djelomičnom oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa obveznice Anite Ivanković.

23.  Prijedlog zaključka o potpunom oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa Župe sv. Spasa u Mokošici.

24.  Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Opće uvjete isporuke uslužnih komunalnih djelatnosti obrta PALMA PLUS vl. Dubravke Ivelja.

25.  Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Opće uvjete isporuke uslužnih komunalnih djelatnosti obrta za usluge nosača Mesnice „T-Bone Steak“ vl. Boža Pulića.

26.  Prijedlog odluke o imenovanju Povjerenstva za izravnu dodjelu financijskih sredstava.

27.  Prijedlog zaključka o imenovanju Povjerenstva za ocjenjivanje programa, projekata ili manifestacija za provedbu Javnog poziva za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama za 2020. godinu.

28.  Prijedlog zaključka o imenovanju Povjerenstva za ocjenjivanje programa, projekata ili manifestacija u sklopu Javnog poziva za predlaganje projekata/programa iz područja urbanizma i prostornog planiranja na prostoru Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

29.  Prijedlog zaključka o imenovanju Povjerenstva za ocjenjivanje programa, projekata ili manifestacija u sklopu Javnog poziva za predlaganje projekata/programa iz područja zaštite okoliša i prirode na prostoru Grada Dubrovnika za 2020. godinu

30.  Prijedlog odluke o osnivanju  Povjerenstva za  provedbu Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku 2018 – 2028.

31.  Prijedlog zaključka o imenovanju Povjerenstva za ocjenjivanje športsko-plesnih priredbi za djecu od značaja za Grad Dubrovnik u 2020. godini.

32.  Prijedlog zaključka o sklapanju Dodatka 1. Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila.

33.  Prijedlog zaključka o sklapanju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila.

34.  Prijedlog rješenja o imenovanju ravnatelja Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik.

35.  Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o stanju u prostoru Grada Dubrovnika za razdoblje 2014. – 2018. godina.

Popularni Članci