FESTIVAL GLAZBA I RIJEČ Umjetnička udruga Konavle Art donosi vam pregršt događanja

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Umjetnička udruga Konavle Art i ove godine organizira 16. festival Glazba i riječ. 

Festival započinje 18.06.2022 u franjevačkom samostanu Sv. Vlaha u Pridvorju u 21 sat. Nastupit će zadarske glazbenice Dina e Mel (Dina Bušić, vokal i Melita Ivković, gitara) a pridružit će im se svjetski poznati majstor lutnje i klasične gitare Edin Karamazov (saz, gitara), koji je svjetsku pozornost privukao albumom "Songs of the Labyrinth", koji je 2006. godine snimio sa Stingom, te je u samo tri mjeseca prodan u čak tri milijuna primjeraka. Na otvaranju će izvesti skladbe s albuma Bërbili/Slavuj - zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa. Riječ je o deset skladbi u kojima obrađuju i oživljavaju danas gotovo zaboravljene pjesme Arbanasa koji su se u 18. stoljeću u bijegu pred Turcima doselili sa Skadarskog jezera u Zadar.

Festival se nastavlja 25.06.2022, subota u 21 sat u Domu kulture u Cavtatu gostovanjem osječkog opernog ansambla Panonnica, sa deset hrvatskih i međunarodnih solista (Berislav Jerković, Danae Eleni, Manos Christofakakis, Alice Putri, Linette van der Merwe, Anja Papa, Chris Mostert, Marijo Krnjić i Nika Boras), Ante Blažević, klavir i continuo, orkestar Umjetničke škole Luke Sorkočević uz dubrovačkog dirigenta Slobodana Begića. Izvest će se Mozartova opera Figarov pir u čast cavtatskom tenoru Tinu Pattieri.

Idući dan u nedjelju, 26.06.2022 u 21 sat u Domu kulture u Cavtatu recital će održati duo Đuzel, braća Mate Đuzel, trombon i Marijan Đuzel, klavir. Na programu će biti dijela C. M. von Weber, F. Chopina, E. Crespo, N. Strmić i A. Pryor. Mate Đuzel je solo trombonist orkestra Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Dobitnik je brojnih nagrada te je nastupao na poznatih hrvatskim i europskim glazbenim festivalima. Marijan Đuzel slovi kao iznimno talentirani hrvatski pijanist, te je 2018. objavio prvi solistički album "Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live)".

Festival se nastavlja 28.06.2022. u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima u 20.30 sati , predstavljanje knjige "Od mrvice do lavice" psihoterapeutkinjom, mr. spec., psihijatrije i soc. patologije Karmen Kmetović Prkačin.

02.07.2022 u Domu kulture u Cavtatu, u 21 sat koncert će održati Glazbene staze u sastavu Eda Rimanić, flauta, Franjo Stojaković, klarinet, Đana Kahriman, violina, Andrija Šimić, violončelo i Iva Ljubičić Lukić, klavir. Na programu će biti Franz Schubert, Dmitrij Šostaković, Miguel del Aguila te hrvatski skladatelji Bianca Ban, Bruno Vlahek, i dubrovački skladatelj Ivan Končić.

U susret rođendanu Vlaha Bukovca, u kući Bukovac u Cavtatu 03.07.2022 u 21 sat recital će održati mladi glazbenici konavoskih korijena u čast Vlahu Bukovcu, Barbara Ćorak, flauta i Ivo Baule, gitara. Na programu je J. S. Bach, J. Turina, E. Bozza, A. Piazzolla, E. Varése i M. Castelnuovo - Tedesco. 

Posljednji koncert festivala Glazba i riječ 05.07.2022 u 21 sat održat će se u franjevačkom samostanu Sv. Vlaha u Pridvorju. Koncert pod imenom "Jazz & wine" osmišljen je uz suradnju Dubrovačkih podruma. Nastupit će Đive Kušelj, flauta, Ivan Kušelj, trublja, Stefani Grbić, klavir, Ante Džamarija, bas gitara i Alan Polzer, bubnjevi. Na repertoaru su djela francuskih skladatelja C. Bollinga i J. Loussiera te argentinskog skladatelja tanga A. Piazzolla . Program o vinima će voditi enologinja dipl. ing. agr. Eva Krištof.

Udruga Konavle Art se zahvaljuje svim sponzorima koji su pripomogli da se Festival i ove godine održi, a to je Turistička zajednica općine Konavle, Općina Konavle, Adriatic Luxury Hotels, Hotel Cavtat, Dubrovački podrumi, Muzeji i galerije Konavala, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstvo kulture i medija, OTP banka, Zračna luka Dubrovnik te posebno fra Ivanu Kramaru, gvardijanu franjevačkog samostana Sv. Vlaha u Pridvorju.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Popularni Članci