Ovaj vikend održat će se velika ekološka akcija čišćenja podmorja Malostonskog zaljeva

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Plava-promocija.com
U sklopu projekta Eko Malostonski zaljev tijekom ovog vikenda održava se druga po redu dvodnevna ekološka akcija čišćenja podmorja posebnog rezervata u moru i područja ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko – neretvanske županije uz podršku Agencije Plava promocija.

Projekt Eko Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. „Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja“ FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.

Tijekom subote, 13. kolovoza akcija čišćenja podmorja održavat će se u mjestu Luka od 10.00 do 12.00 sati, dok će se akcija čišćenja podmorja Malostonskog zaljeva nastaviti i u nedjelju 14. kolovoza 2022. godine u uvali Bistrina od 10.00 do 12.00 sati s ciljem zaštite, očuvanja, korištenja i održavanja zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 u području Dubrovačko – neretvanske županije te podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti. 

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja će sudjelovati pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, članovi Ronilačkog kluba Dubrovnik i ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, a uz ronioce i volontere, u akcijama čišćenja podmorja sudjelovat će i lokalne udruge, volonteri s barkama te lokalno stanovništvo i školjkari, dok su podršku u provedbi akcije pružili Nemo-Adria, HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.) uz medijske pokrovitelje akcije Morski.hr, SCUBAlife.hr i Gorgonija.com. Rezervacije za sudjelovanje u ekološkoj akciji čišćenja podmorja su moguće putem linka: https://plava-promocija.com/kontakt/

Malostonski zaljev zaštićen je 1983. godine kao posebni rezervat u moru radi važnosti ovog specifičnog i iznimno vrijednog ekosustava za uzgoj školjkaša – europske plosnate kamenice i dagnje. Značajni pritisci na bioraznolikost posebnog rezervata u moru Malostonski zaljev i na područje ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev razvidni su utjecajem otpada na, u tom području prisutne, strogo zaštićene vrste, na uzgoj školjkaša, a posljedično i na čovjeka. Otpad Malostonskog zaljeva dolazi rijekom Neretvom iz susjedne Bosne i Hercegovine, no značajnije količine otpada podrijetla su iz poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve. Osim toga, značajna količina otpada, pri čemu dominira plastika, odbačena je u more uslijed proizvodnje školjkaša (dagnje i kamenice) u Malostonskom zaljevu. Najveći udio otpada u Malostonskom zaljevu čini plastični otpad (pergolari, plastične plutače i odbačeni ribolovni alati).

Popularni Članci