Dubrovački simfonijski orkestar u čast maestru Pavlu Dešpalju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DSO
U petak, 17. lipnja u 21 sat u Kneževom dvoru održat će se koncert In memoriam Pavle Dešpalj.

Na ovom će koncertu pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar. Kao solisti pridružit će im se cellist Branimir Pustički, pijanist Danijel Detoni i saksofonist Gordan Tudor. Na programu će se naći birana djela iz bogatog opusa Pavla Dešpalja.

P. Dešpalj: Čežnja

Fuga i passacaglia za klavir i gudače
Koncert za violončelo
Koncert za saksofon i gudače
Omaggio a Bellini

Akademik Dešpalj 2014. godine postao je počasni dirigent DSO-a, navodeći u jednom razgovoru da je naš Orkestar bio prvi koji je u svojem životu čuo. Ovom je titulom tada Orkestar iskazao počast velikom glazbeniku, dirigentu i čovjeku koji je svojim radom i djelovanjem uistinu pomogao DSO-u i ostavio neizbrisiv pečat u njegovoj povijesti.

PAVLE DEŠPALJ (1934.- 2021.), jedan od najuglednijih hrvatskih dirigenata. Prve je poduke iz glasovira, violine, kompozicije i dirigiranja dobio još kao dječak od oca, skladatelja i dirigenta Šime Dešpalja u Zadru. Diplomirao je kompoziciju u razredu Stjepana Šuleka na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Godine 1962. postao je šef dirigent Simfonijskog, te 1963. Komornog orkestra Hrvatske radiotelevizije, a redovito surađuje s Operom i Baletom HNK.

Godine 1967. odlazi u SAD; od 1970. je glazbeni direktor i dirigent Simfonijskog orkestra i Opere u Orlandu na Floridi, a od 1972. stalni je gost dirigent Festivala u Grant Parku u Chicagu. Po povratku u Zagreb godine 1980. djeluje kao šef dirigent Zagrebačke filharmonije i umjetnički rukovoditelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Godine 1987. postaje redovni profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Tumačeći djela svih epoha i stilova, Dešpalj je gostovao nu većini europskih zemalja, SAD-u, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Tajvanu. Ravnao je najuglednijim orkestrima, među kojima su Budimpeštanska filharmonija, Royal Philharmonic Orchestra, Mozarteum orkestar iz Salzburga, orkestar Capitole de Toulouse i drugi. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, član žirija brojnih međunarodnih natjecanja dirigenata, stalni gost dirigent Zagrebačke filharmonije i Tokyo Geidai filharmonije, te gost profesor Nacionalnog univerziteta za lijepe umjetnosti i glazbu u Tokiju.

Koncert se organizira uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije i TZ Grada Dubrovnika.

Sve informacije o programu i ostalim koncertima DSO-a možete na pronaći na www.dso.hr, a svoje ulaznice možete rezervirati putem maila sales@dso.hr ili na broj telefona 091 613 7314. Kao i uvijek, naše sugrađane na ulazu očekuju brojne pogodnosti pri kupnji ulaznica.

Popularni Članci