'

Jesu li otoci Los Roques novi Bermudski trokut?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Guardian
Skupina otoka u blizini Venezuele gdje je nestao zrakoplov modnog dizajnera Vittoria Missonija popratila je bura komentara koji misteriozni nestanak skupa s još 15 neobjašnjivih pojava povezuju s Bermudskim trokutom.

Još uvijek neobjašnjen nestanak aviona sa šest putnika i posade, uključujući i Missonija, voditelja talijanske modne tvrtke osnivača Ottavija Missonija rođenog u Dubrovniku, nagnalo je na mišljenje o prokletstvu Los Roques. Naime, ovakva etiketa dana je skupini otoka zbog broja misterioznih avionskih nesreća i nestajanja u proteklom desetljeću i to između karipskog otočja Los Roques i venezuelanskog glavnog grada Caracasa. Neizbježne su, naravno, usporedbe s Bermudskih trokutom, područjem između Miamija, Bermuda i Puerta Rica poznatom po velikom broju nestalih aviona i brodova.

Do danas nema ostataka aviona u kojemu je bio Missoni i to na relaciji Los Roques - Caracas. Jedino objašnjenje ponuđeno obitelji nestalih je pad u more koje Missonijev sin strogo osuđuje i ne prihvaća. Vlasnik hotela na otočju kaže da je zadnji put vidio avion dok je zadirao u nakupinu oblaka. U međuvremenu, obitelj Missoni ne isključuje mogućnost da je zrakoplov zapravo otet od strane lokalnih dilera. Venezuelansko zrakoplovstvo ustvrdilo je da je avion zadnji put evidentiran na poziciji od 18 kilometara južno od Los Roques.

Od sredine 90-ih godina, prijavljeno je barem 15 incidenata u kojima su mali avioni ili srušeni, nestali ili obavili hitan poziv tijekom leta preko navedenog područja. U 2008. četrnaestoro ljudi je poginulo kada se avion na relaciji poput Missonijeve srušio u more. Nađeno je jedno tijelo dok su ostaci još uvijek nepostojeći.

Špekulacije o mogućim objašnjenjima prokletstva protežu se od obične pilotske greške do oslobađanja metana hidrata od morskog dna. Nedostatak dokaza zapravo samo daje povoda većem spektru potencijalnih scenarija. Obitelj se stoga nada da će se uskoro naći točan uzrok nestanka te se putem društvenih mreža često obraća javnosti.

Ovakvi misteriji lako probude maštovite umove i potiču teorije zavjere. Ostala područja koja su poznata po sličnim događajima su trokuti Formosa i Michigan, Sargaško more i Vražje more kod Japana.  

Izvor: Guardian

Popularni Članci