HZJZ zbog omikrona promijenio pravila testiranja i karantene. Evo svih detalja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje objavio je najnovije preporuke za testiranje brzim antigenskim testovima, ali i neke promjene oko izolacije.

"Izmijenjene su preporuke o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih s obzirom na ubrzano širenje Omicron varijante i ograničene kapacitete testiranja, što dovodi u pitanje mogućnost testiranja prioritetnih skupina.

Također, zbog potrebe održavanja funkcioniranja društva općenito, zdravstvenog sustava i drugih esencijalnih službi, skraćena je izolacija i karantena osobama u kojih skraćivanje izolacije i karantene ne nosi veliki rezidualni rizik", piše HZJZ.

Index donosi sažetak izmjena:

  • Rezultate brzog antigenskog testa nije potrebno potvrđivati PCR testom.
  • Za testiranje zdravih kontakata u kolektivu i zdravih bliskih kontakata koji ne podliježu karanteni (osobe potpuno cijepljene unutar 4 mjeseca odnosno 2 mjeseca ako su cijepljene Janssen cjepivom, osobe koje su preboljele COVID-19 unutar 4 mjeseca, docijepljene osobe i osobe cijepljene nakon preboljenja) mogu se koristiti komercijalni brzi testovi za samotestiranje koji su temeljni na uzorku brisa nosa. Ako je rezultat pozitivan, treba ga potvrditi brzim antigenskim testom (BAT) u medicinskoj ustanovi.
  • S obzirom na visoku incidenciju i prevalenciju infekcije, pozitivan BAT test u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama je dovoljan za potvrdu bolesti (nije nužna potvrda PCR testom)
  • Karantena za bliske kontakte koji su cijepljeni ili preboljeli COVID-19 prije više od 4 mjeseca traje sedam dana.
  • Izolacija asimptomatskih osoba inficiranih SARS-CoV-2 virusom traje sedam dana ako su: 1. cijepljene s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze unutar četiri mjeseca odnosno jednom dozom Janssen cjepiva unutar dva mjeseca, 2. docijepljene, 3. preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca ili 4. nakon preboljenja primarno cijepljene.
  • Izolacija osoba s blagim do umjerenim oblicima bolesti COVID-19 traje sedam dana ako su: 1. cijepljene s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze unutar četiri mjeseca odnosno jednom dozom Janssen cjepiva unutar dva mjeseca, 2. docijepljene, 3. preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca ili  4. nakon preboljenja primarno cijepljene; ako su tri dana afebrilne bez upotrebe antipiretika

Epidemiologinja HZJZ-a objavila detalje

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, za HRT je rekla da je, s obzirom na incidenciju, posljednjih tjedana bilo potrebno ići u prilagođavanje epidemioloških mjera. 

Stoga je odlučeno da se i brzim antigenskim testom može dobiti covid-potvrda i nije nužno da svi naprave i PCR test, kazala je Mayer.   

"Nije nužno da svi naprave PCR kako bi im se priznalo da su preboljeli bolest. Kada se dijagnosticira bolest brzim antigenskim testom, nije potrebno potvrđivati to i PCR-om. Upravo se to napravilo zato što je zadnjih nekoliko dana veliki pritisak na testiranje PCR-om. Da bi se došlo na red za test PCR-om, čeka se i po nekoliko dana. 

Brzi antigenski testovi dovoljni su kako bi se bolest potvrdila. Isto tako, može se dobiti i potvrda. Ali ta potvrda nije ona klasična EU digitalna covid-potvrda koja nam služi za putovanja", kazala je Mayer.

Što se tiče brzih antigenskih testova, novost je da nije nužno da se naprave na punktovima za testiranje, već je od jučer podijeljeno 560.000 testova liječnicima obiteljske medicine i primarnoj zdravstvenoj zaštiti - stomatolozima, ginekolozima, izabranim pedijatrima. 

"Svi oni kojima je indicirano da se testiraju, koji imaju simptome ili koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom - važno je da se testiraju. Također, HZJZ je donio preporuke kada je potrebno testirati se brzim testom, a kada PCR-om. Za neke kategorije uvedeno je testiranje tzv. komercijalnim testovima. To su isto brzi testovi, oni koji se mogu kupiti u ljekarnama, koji služe za kućnu uporabu, ali je važno da oni budu na temelju brisa nosa, a ne sline", izjavila je Mayer.

Karantena, izolacija i testiranje

"Velika je novost i skraćenje dana u karanteni i izolaciji. To je povezano s važnošću cijepljenja. Oni koji su se docijepili i primili tri doze, koji su preboljeli covid i cijepili se s dvije doze, ili pak jednom ako je proizvođač Johnson, te oni koji su preboljeli bolest, a prošlo je manje od 4 mjeseca - izuzeti su od karantene. To su bliski kontakti koji su izuzeti od karantene. Važno je da se i oni testiraju prvi dan od bliskog kontakta te 5-7 dana nakon kontakta. Za tu svrhu testiranja mogu koristiti testove za komercijalnu uporabu", pojasnila je Mayer.     

Što se tiče epidemioloških mjera koje se odnose na ugostiteljske objekte, nema nekih promjena, osim što će se ondje provoditi češće kontrole. 

"I dalje je važno da bude razmak od 1.5 metara između skupina gostiju. Važno je da gosti nose maske dok ne dođu do stola te kada moraju ustati. Potrebno je i da bude dezinficijens za ruke na ulazu u prostor. Osim toga, vrlo je važno provjetravati prostorije. Što se češće prostorije provjetravaju, to je bolje", naglašava Mayer.

Odgovarajući na pitanje treba li za uputnicu za brzo testiranje ići svom osobnom liječniku ili se do uputnice može i doći drugim putem, Mayer je kazala da je "poanta da se ljudi mogu testirati kod svoga liječnika". 

"Zato su brzi testovi podijeljeni i liječnicima obiteljske medicine, pedijatrima, kako bi se izbjegli čekanje i uputnice. Naravno, ako idete na punkt za testiranje, onda je potrebna uputnica. To su e-uputnice. Nije nužno da idete kod liječnika. Treba ga nazvati i on može dati e-uputnicu da se spriječi fizički kontakt. Istina je da ih je teško dobiti telefonom, ali za sada živimo s tim i nema veće pomoći. Vjerujemo da će se brzim antigenskim testovima odteretiti pritisak na PCR, pa će stvarno oni pacijenti koji su bolesni, kojima je nužan PCR, doći prije na red", istaknula je Mayer.

O daljnjem pooštravanju epidemioloških mjera u Hrvatskoj za sada se još ne razmišlja. 

Popularni Članci