Evo kako zaraženi koronom mogu glasati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
 Državno izborno povjerenstvo komentiralo je odluku Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih Covidom-19.

DIP treba naći način da se oboljelima omogući glasanje.

Index podsjeća kako je Ustavni sud danas zaključio da nije neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju zaraženi koronavrusom.

"Izražavamo zadovoljstvo da je Ustavni sud prihvatio sutavno pravno prihaltjivom da zaražene osobe ne mogu osobno doći i prići biračkom mjestu. Međutim ustavni sud je ocijenio da takvim biračima pripada pravo da im se omogući glasanje, pod prilagođenim uvjetima. Sukladno tome DIP je donijelo izmjenu i dopunu tehničke upute sa suglasnošću HZJZ-a", rekla je Ana Lovirn.

"Obrisali smo stavak u kojem je bilo rečeno da zaraženi ne mogu glasati i dodali smo članak u kojem definiramo kako mogu glasati", rekao je Slaven Hojski iz DIP-a.

Hojski je objasio kako će zaraženi glasati uz pomoć druge osobe, koja će po njihovoj punomoći glasati za njih. Birački odbor će cijelu radnju obavljati s osobom od povjerenja osobe koja je pozitivna na koronavirus.

"Postoje i dalje mjere zaštitnih maski, rukavica, dezinficiranja ruku i ostalo što je potrebno. Ono što se odnosi na osobu od povjerenja, ostaje isto kako je bilo i ranije", rekao je.

Lovrin je dodala kako pozitivna osoba ne smije doći u kontakt s biračkim listićem, članom biračkog odbora ili bilo čime povezanim uz biračko mjesto.

Popularni Članci