Vujović o slučaju Franak: Smatramo kako je ponašanje Vrhovnog suda RH vrlo neodgovorno prema građanima Republike Hrvatske!

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Igor Vujović, predsjednik društva Potrošač, dao je intervju za portal Objektivno gdje je detaljno govorio o slučaju Franak. 

Tako je za Objektivno komentirao pokretanje prve parnice protiv HT-a i RH u ime 42 000 potrošača još ranih 2000-tih godina, a što je bila svojevrsna preteča ‘kolektivne parnice’. 

"Društvo Potrošač uočilo je kako je Hrvatski Telekom d.d. nezakonito naplaćivao pretplatu korisnicima nepokretne mreže na način da je obračunavao svaku započetu sekundu razgovora kao minutu. Način na koji je HT d.d. vršio obračun proizlazio je iz ugovora sklopljenim s Republikom Hrvatskom, a kojim je Republika Hrvatska na HT d.d. prenijela više prava nego li što je i sama imala. 2004. godine, zajedno sa svojim odvjetničkim timom, Odvjetničkim društvom Dragičević i partneri d.o.o. podnijeli smo tužbu Općinskom sudu u Zagrebu u ime šest potrošača i u ime Društva Potrošač protiv HT d.d. i Republike Hrvatske, a radi utvrđenja ništetnosti Ugovora o izmjeni Ugovora o koncesiji za obavljanje javnih govornih usluga u nepokretnoj mreži zaključen 30. srpnja 2001.godine te Dodataka 1. Ugovora o izmjeni Ugovora o koncesiji te isplate preplaćenih iznosa potrošačima. Istovremeno, Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske podneseno je 42 000 zahtjeva za mirno rješenje spora, a koji su preduvjet za pokretanje postupka protiv Republike Hrvatske. Nakon navedenoga, Republika Hrvatska i HT d.d. ponudili su sklapanje nagodbe, međutim istu nisu nikada ispoštovali. Naprotiv, postupak u ime šest potrošača nastavio se voditi te je pravomoćno završen tek krajem 2022. godine i to na način da su potrošači i Društvo potrošač uspjeli u postupku, Ugovor između HT d.d. i RH utvrđen je ništetnim, te je naloženo isplatiti potrošačima preplaćene iznose. S obzirom na to kako je tek navedenom presudom utvrđena ništetnost ugovora, a koji je bio osnov za obračun preplate, to svi ostali potrošači i to ne samo 42 000 potrošača za koje imamo punomoći, već i ostalih 1350 000 korisnika, ima mogućnost podnijeti tužbu radi nezakonito naplaćene pretplate. Povodom navedenog pitanja, a s obzirom na veliki broj zainteresiranih i potencijalnih tužitelja obraćali smo se u nekoliko navrata i Državnom odvjetništvu RH i Vladi RH međutim na iste dopise ne dobivamo odgovor. Izgleda kao da Vlada RH nije zainteresirana da se tužbeni zahtjevi minimalno 42 000 građana Republike Hrvatske riješe, a čime se generiraju novi troškovi koje ćemo u konačnici opet snositi svi mi porezni obveznici. Držimo takvo ponašanje i stav države vrlo neodgovorenim," izjavio je, a potom komentirao i prvu kolektivnu parnicu u Republici Hrvatskoj u slučaju franak. 

" Savez Potrošač tada na čelu s Ilijom Rkmanom, pokrenuo je revolucionarnu kolektivnu parnicu protiv banaka u slučaju franak, a koji slučaj je danas vjerojatno poznat svima u Republici Hrvatskoj. U to doba, radilo se uistinu o nečemu novom, te smo zajedno s našim pravnim savjetnicima i odvjetnicima pristupili navedenom problemu izrazito odgovorno i oprezno, a što je u konačnici rezultiralo i uspjehom u kolektivnoj parnici, a koja je i dan danas osnov za podnošenje tužbe svim potrošačima koji su u razdoblju od 2004.g. do 2008.g. imali kredite u CHF a kako bi ostvarili povrat preplaćenih iznosa s osnove ništetnih ugovornih odredbi. Savez potrošač temeljem zakona bilo je jedno od pravnih osoba koja ima ovlasti pokretati kolektivnu parnicu, za razliku od Udruge franak. Udruga franak, u dogovoru i koordinaciji sa Savezom potrošač imala je ulogu medijskog osvjetljavanja teme ništetnosti ugovornih odredba ugovora o kreditu sklopljenih u CHF. Negdje uslijed svih ovih godina, suradnja s Udrugom franak se smanjila te je Udruga franak preuzela ‘odgovornost’ za kolektivnu parnicu, a što je u potpunosti pogrešno, međutim, u svakom slučaju nama je drago da smo s navedenom parnicom uspjeli te se nadamo da će što veći broj potrošača ostvariti svoja prava na obeštečenje u pojedinačnim postupcima," izjavio je. 

Cijeli tekst pročitajte OVDJE. 

Popularni Članci