STIŽE NAM SPUTNJIK V.? Vlada zatražila dokumentaciju za uvoz ruskog cjepiva

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Željko Lukunić/PIXSELL
Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od ruske strane dokumentaciju vezanu za Sputnjik V, cjepivo protiv virusa covida-19, na osnovu kojega bi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode mogla dati odobrenje za interventni uvoz, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Sve veći broj europskih zemalja pregovara s Rusima, unatoč tome što Sputnjik još uvijek nema odobrenje Europske agencije za lijekove. Da su pregovori u tijeku, govori i informacija da je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, ministar zdravstva u utorak razgovarao s ruskim veleposlanikom o cjepivu.

Naime, kako je Jutarnji list već pisao, govorilo se o milijun doza, no upravo odobrenje, odnosno adekvatna dokumentacija i regulativa uvoza predstavljaju najveći problem. Da postoji mogućnost da se neće čekati odobrenje EMA-e potvrđuje i HALMED u kojem pojašnjavaju da bi se u slučaju izvanrednog uvoza cjepiva koje nije odobreno u Europskoj uniji, cjepivo moglo staviti u promet u Hrvatskoj.

- Riječ je o postupku koji je znatno kraći i uključuje manje provjera od postupka odobravanja. U ovom slučaju postupak bi se mogao provesti ako se podnese zahtjev i dokumentacija u svrhu provjere kakvoće, djelotvornosti i sigurnosti cjepiva. Procjenu o trajanju postupka te potrebnim koracima bilo bi moguće donijeti tek na temelju uvida u dokumentaciju koja bi HALMED-u u tom slučaju bila dostavljena - kažu iz HALMED-a.

Ipak, dodaju da HALMED još nije zaprimio takav zahtjev i dokumentaciju, ali su upoznati s komunikacijom s ruskim vlastima radi ishođenja te dokumentacije.

Iz HALMED-a kažu kako je, prema informacijama EMA-e, proizvođaču cjepiva Sputnjik V zasad pružen znanstveni savjet u sklopu kojeg je informiran o važećim regulatornim i znanstvenim smjernicama za razvoj cjepiva.

S obzirom na situaciju s cjepivom u Europi i svijetu, Hrvatska bi, kako doznaje Jutarnji list, mogla za tjedan dana donijeti političku odluku o nabavi ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnjik V. 

Popularni Članci