test

Veliki trgovački lanci ograničavaju prodaju namirnice bez koje kućanstva ne mogu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Poljoprivrednici kažu da je taj problem s dokaz nacionalne prehrambene krize.

Kao posljedicu krize izazvane ptičjom gripom, ali i velikim troškovima proizvodnje, veliki trgovački lanci poput Asde i Lidla ograničili su u Velikoj Britaniji količinu kutija jaja koju kupci mogu kupiti. Asda je počela ograničavati kupce na dvije kutije, dok je Lidl nametnuo pravilotri kutije u nekim trgovinama, piše Dnevnik.hr

Uzgajivači peradi suočavaju se s dosad najvećom epidemijom ptičje gripe, a slučajevi brzo eskaliraju. U isto vrijeme neki su proizvođači odustali, žaleći se da cijene u supermarketima ne odražavaju velike troškove energije i hrane za perad.

Glasnogovornik Asde rekao je: “Naporno radimo s našim dobavljačima kako bismo riješili izazove industrije koji trenutno utječu na sve supermarkete i kako bismo bili sigurni da što više kupaca može kupiti jaja, uveli smo privremeno ograničenje od dvije kutije po kupcu.”

Britanska Udruga proizvođača jaja slobodnog uzgoja izjavila je da viši troškovi i problemi s opskrbom žitaricama od ruske invazije na Ukrajinu štete industriji. Kazali su da poljoprivrednici zapravo gube novac jer se cijena koja se plaća u supermarketu ne prenosi unatrag na opskrbni lanac do poljoprivrednika. “Dakle, veliki broj njih gubi značajnu količinu novca i više si ne može priuštiti proizvodnju jaja.”

"Mjesecima smo upozoravali da bi neplaćanje poljoprivrednicima cijene koja im omogućuje da ostvare profit rezultiralo masovnim smanjenjem zaliha ili, još gore, egzodusom iz industrije”, kazao je Robert Gooch, izvršni direktor Udruge za jaja.

Dodao je da je vidjeti talijanska jaja na policama poziv na uzbunu svim trgovcima na malo da ne mogu očekivati da će farmeri raditi besplatno, piše Daily Mail, a prenosi Dnevnik.hr Poljoprivrednici kažu da je problem s jajima dokaz nacionalne prehrambene krize.

Popularni Članci