'

Zelenski u Dubrovniku: "Računam na vas, zajedno možemo postići sve!" (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratili su se okupljenima na početku summita podrške Ukrajini koji se održava u Dubrovniku. 

„Dobrodošli u Dubrovnik, dobrodošli u Hrvatsku na treći summit u formatu koji smo ustanovili na inicijativu premijera Grčke Mitsotakisa i predsjednika Zelenskog prije dvije godine u Ateni i nastavili u Tirani. Ove godine Hrvatska ima čast nastaviti vrlo koristan i iskren format političke potpore Ukrajini. Jako smo sretni da je ovaj summit u Dubrovniku. Dubrovnik je, kao što znate, kolijevka hrvatske diplomacije i svjetionik slobode. To je grad koji je prošao rat i destrukciju u bližoj povijesti, ali sada uživa u miru, prosperitetu i napretku”, kazao je uvodno Plenković i naglasio da točno takvu budućnost žele za Ukrajinu.

„Danas se želim fokusirati na tri točke. Prva je kontinuirana pomoć Hrvatske Ukrajini, druga je odnosi zemalja jugoistočne Europe s Ukrajinom, a treća je pitanje zašto je Ukrajina, koja prolazi rusku agresiju, važna svijetu”, dodao je Plenković.

Naglasio je da je Ukrajina bila uz Hrvatsku 1991. i bila jedna od zemalja koja je prihvatila njenu neovisnost te pomagala u vremenu kad je bilo potrebno, a da danas to radi Hrvatska Ukrajini, u raznim vidovima pomoći, od financijske do stručne.

„Također smo primili oko 30 tisuća ukrajinskih izbjeglica, kao i ranjenih vojnika”, kazao je Plenković i dodao da su se organizirale i radionice, pomoći djeci.

„U ovom kontekstu potpisali smo Sporazum o dugotrajnoj suradnji i podršci Hrvatske Ukrajini, koji stavlja okvir na naš odnos u godinama koje dolaze”, kazao je Plenković i dodao da je to „prirodni refleks” za Hrvatsku, koja je prošla kroz ratna stradanja te da smatra da je to ispravna stvar. Naglasio je da je ponosan jer je ovaj summit okupio sve dionike za istim stolom te da ne smiju biti samo pasivni promatrači i zbog svoje sigurnosti. 

Potom je govorio predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski.

"Drago mi je sve vas vidjeti i zahvalan sam na svemu što smo učinili zajedno. Ovo je treći naš sastanak u ovom formatu i zahvalan sam vam na vašoj podršci Ukrajini i ukrajinskom narodu. Hvala ti Andrej za danas, za našu djecu, za vašu dobrodošlicu našim ranjenim vojnicima koji se ovdje oporavljaju", kazao je uvodno Zelenski. 

"Nitko u Europi se ne mora podsjećati koliko je važna stabilnost za Balkan i situaciju u istočnoj Europi. Što se dogodi na Balkanu definira je li Europa pati od rata. Zato je ukrajinski otpor ruskoj invaziji stanje važno za vašu stabilnost", kazao je Zelenski. 

"Dragi prijatelji, moramo napraviti sve što možemo da smanjimo ruski kapacitet za destabilizaciju Europe i svijeta. Zahvalan sam svakoj zemlji koja je već zaključila bilaterarne sigurnosne sporazume s nama, postoji ih 26, a većina ih je dio ovog sastanka. Potičem i druge da to naprave. Krucijalno je da ova sigurnosna struktura prekriva cijelu Europu", kazao je Zelenski. 

"Ruski rat protiv nas, našeg naroda, Ukrajine, pokazao je svijetu kako moderno ratovanje izgleda. Svaki vođa se mora fokusirati na to da je vojska tehnološki napredna. Nudimo suradnju u tom segmentu, a Ukrajina je sposobna proizvesti moderno oružje, a trebamo ulaganja kako bi to ostvarili. To će pomoći nama sada, ali iza ovog rata garantirat će dodatak vašem arsenalu", dodao je Zelenski i rekao da je tehnološki napredno oružje nastalo u Ukrajini prilika i za ostale zemlje. 

"Ako Europa nije ujedinjena, neće biti mirna. EU mora ujediniti cijeli kontinent. Sve europske demokratske zemlje, uključujući vaše zemlje i cijelu regiju, moraju podržati ulazak Ukrajine u EU, a mislim da to i rade", kazao je Zelenski.

Naglasio je da potpisivanje sporazuma, kao i podrška Ukrajini, ne znače samo pomoć toj zemlji, već su prilika za jačanje spona među zemljama, stvaranje nove energije, industrijskih i socijalnih prilika koje će ojačati Europu u globalnoj konkurenciji. 

Kazao je i da Rusija trenutno izbjegava diplomaciju, ali da se radi na Ukrajinskoj formuli mira, inicijativi i diplomatskoj platformi, koja bi trebala biti gotova u studenom.

"Za nas je to plan za pobjedu, a za vas plan za stabilnost. Kad bude u potpunosti implementiran, Rusija će izgubiti sposobnost prijetnje Ukrajini i Europi. Plan je prezentiran SAD-u, a sad ga dijelimo sa svima koji nam mogu pomoći postići taj cilj. Vi možete pomoći s ključnim geopolitičkim ciljem", kazao je Zelenski, naglasivši koliko je bitan ulazak Ukrajine u NATO. 

"Računamo na sve vas, zajedno možemo postići sve što trebamo, hvala vam!", kazao je Zelenski. 

Popularni Članci