UNATOČ MJERAMA I CJEPIVU Imunitet krda nećemo postići u 2021. godini, a najgori tjedni tek dolaze

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U mnogim zemljama diljem svijeta državni čelnici upozoravaju građane da najgori tjedni dolaze dok ne dođu dovoljne količine cjepiva.

Znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorili su da masovna cijepljenja neće doprinijeti imunitetu stada na koronavirus ove godine, čak iako je jedan od vodećih proizvođača pojačao svoju prognozu proizvodnje.

Pandemija je zarazila više od 90 milijuna ljudi, a broj mrtvih prošao je 1,94 milijuna otkako je Kina prije godinu dana potvrdila prvu smrt u gradu Wuhanu. Kina je velikim dijelom stavila virus pod kontrolu, ali se bori protiv brojnih lokalnih infekcija.

Više od pola milijuna ljudi bilo je zatvoreno u Pekingu u ponedjeljak dok je vlada nametala stroge mjere za suzbijanje nekolicine slučajeva. Brojevi zaraza povećavali su se diljem Europe, pogotovo dok se Britanija suočava s novim sojem virusa zbog kojeg su bolnice preplavljene.

Rusija je u nedjelju potvrdila svoj prvi slučaj novog britanskog soja koronavirusa za koji znanstvenici strahuju da je znatno zarazniji. Virus je eksplodirao i diljem Sjedinjenih Država, najteže pogođene zemlje, gdje je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden javno primio drugu dozu cjepiva.

Njemačka tvrtka BioNTech izjavila je da bi mogla proizvesti milijune doza cjepiva, povećavajući prognozu proizvodnje s 1,3 na dvije milijarde. Najava tvrtke BioNTech, koja je udružila američku tvrtku Pfizer za proizvodnju prvog cjepiva odobrenog na Zapadu, bila je poticaj zemljama koje se bore za isporuku cjepiva. No, tvrtka je također upozorila da će COVID-19 "vjerojatno postati endemska bolest" i rekla je da će se cjepiva trebati boriti protiv pojave novih virusnih inačica/sojeva i "prirodno slabe imunološkog odgovora".

Kasnije u ponedjeljak, glavna znanstvenica SZO-a Soumya Swaminathan upozorila je da će trebati vremena da se proizvede i primijeni dovoljno doza cjepiva za zaustavljanje širenja virusa. "Nećemo postići nikakvu razinu populacijskog imuniteta ili imuniteta stada 2021. godine", rekla je, ističući potrebu da se održi fizičko distanciranje, pranje ruku i nošenje maski kako bi se zauzdala pandemija, prenosi RTL.

Popularni Članci