Učenici turističkih i ugostiteljskih smjerova u Hrvatskoj predložili naziv novog zvanja iz područja kuharstva

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Prema prijedlogu Josipe Šimić, učenice 2. godine Ugostiteljsko- Turističke škole Osijek, novi standard zanimanja iz područja kuharstva trebao bi se zvati "Tehničar suvremene gastronomije".

Na online natječaj za predlaganje naziva novog standarda zanimanja u kojem su sudjelovali učenici turističko-ugostiteljskih smjerova pristigle su brojne zanimljive prijave. Uz Jospin pobjednički prijedlog, nagrade su osvojili nazivi: „Kulinarsko – gastronomski tehničar“ Lucije Turem, učenice Srednje škole Zabok, te „Gastronomski tehničar“ Iana Cvečića, učenika Hotelijersko-turističke škole u Opatiji.  

"Jako se radujem osvojenoj nagradi na kojoj sam iznimno zahvalna. Također, voljela bih zahvaliti svim svojim profesorima i djelatnicima Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, a posebno prof. Zvijezdani Jurić, prof. Igoru Brkiću i razrednici Saši Jakšić. Vjerujem da će ovo novo zvanje usavršiti umijeće gastronomije, a dok se to ne dogodi, ja planiram upisati četvrtu godinu u našoj školi", izjavila je pobjednica natječaja Josipa Šimić. 

"Učenici su nas jako iznenadili svojom kreativnošću te sam izbor dobitnika nije bio nimalo lagan", rekao je ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, Antun Perušina.

"Detaljna obrazloženja predloženih naziva pokazala su nam kako učenici uistinu poznaju trendove i potrebe turističko-ugostiteljske industrije. Posebno nas je razveselio veliki interes učenika i dao nam je dodatan vjetar u leđa za daljnji razvoj novog standarda zanimanja iz područja kuharstva."

Važnost motiviranja učenika te njihovog uključivanja u ovakve aktivnosti ističe i razrednica Saša Jakšić, prof. engleskog jezika Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

"Ovaj natječaj odličan je način da se učenicima kuharstva, pa i drugih turističko-ugostiteljskih smjerova, pokaže da će jednog dana raditi u jednoj uistinu kreativnoj industriji. Kuharstvo je odlična profesija koja pruža more prilika za inovativnost i kreativnost te mislim da je pravo vrijeme za unaprjeđivanje i podizanje strukovnog obrazovanja iz područja kuharstva na jednu višu razinu. Iskoristila bih ovu priliku i da pohvalim Josipu koja je iznimno marljiva i kreativna učenica. Jako sam sretna što je upravo ona osvojila prvu nagradu. Kroz angažman u školi jasno se vidi kako je kuharstvo njezin pravi poziv i zvanje koje joj izvrsno leži."

Baš kao i učenike, profesoricu Jakšić oduševila je nagrada koju je kao razrednica prvonagrađene osvojila. Podsjećamo kako su organizatori sa svojim partnerima osigurali čak četiri vrijedne nagrade. 

Prva nagrada je boravak u Dubrovniku koji obuhvaća 3 polupansionska noćenja u Hotelu Dubrovnik Palace 5* koji pripada grupaciji Adriatic Luxury Hotels d.d., večeru u restoranu Posat, 2 karte za žičaru te Dubrovnik Card u okviru kojeg je uključeno razgledavanje grada.

Drugoplasirani osvaja 3 noćenja s doručkom u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik 4* grupacije Valamar Riviera d.d., večeru u restoranu Sunset Beach, te Dubrovnik card i razgled grada. 

Nagrada za treće mjesto su 2 noćenja s doručkom u hotelu Hilton Imperial Dubrovnik 5* tvrtke Grand Hotel Imperial d.d., večera u restoranu Orsan te Dubrovnik card. 

Uz sve to, organizator je osigurao i bonus nagradu za razrednika učenika koji je osvojio prvo mjesto, a koji će uživati u dvodnevnom boravku s doručkom u jednom od hotela 4* grupacije HUP Zagreb d.d. - podružnica Hoteli Dubrovačka Rivijera, večeri u restoranu Bistro49, Dubrovnik Cardu kao i posjetu žičari. 

"Presretna sam zbog osvojenih nagrada! Vijest o osvojenom prvom mjestu moje učenice me ostavila u velikom pozitivnom šoku. Naime, posjet Dubrovniku mi je bio ogromna životna želja i jako sam zahvalna na tome što će se napokon ispuniti", dodala je razrednica.

Online natječaj završio je na obostrano zadovoljstvo, kako Regionalnog centra kompetentnosti u Dubrovniku kao organizatora, tako i nagrađenih. 

Naime, online natječaj za predlaganje naziva novog standarda zanimanja iz područja kuharstva (četverogodišnji program) organiziran je u okviru projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik. Cilj natječaja bio je podizanje vidljivosti o uspostavi novog standarda zanimanja iz područja kuharstva, što se postiglo uključivanjem učenika turističkih i ugostiteljskih smjerova iz cijele Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik je 72.399.069,29 kuna, od čega je 85% (61.539.208,90 kuna) sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ostalih 15% financirano je iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (10.859.860,39 kuna).

Popularni Članci