U susjedstvu sve više vila s bazenima: Dolaze nam bogati Nijemci i Arapi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
U posljednjih nekoliko godina na širem području Mostara dogodio se pravi procvat u izgradnji vila i kuća s bazenima. Štoviše, sve više građana iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, posebice Sarajeva, kupuje atraktivna zemljišta južno od Mostara za izgradnju ovakvih objekata, od običnih stambenih kuća do luksuznih nekretnina.

Potvrđuje to za Avaz Ramiz Bašić iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji ocjenjuje da se radi o iznenađujuće pozitivnoj priči za to područje Hercegovine. Definitivno je u fokusu Mostar, kao i sve prigradskija naselja Blagaj, Malo Polje, Kosor i druga mjesta.

Primjetno je i da naša dijaspora sve više ulaže u ovaj posao, a ponuda je vrlo šarolika, od obnovljenih kamenih kuća do vila moderne arhitekture. U ekonomskom smislu to je zaista stabilan izvor prihoda – rekao je Bašić.

Iako prevladava mišljenje da potražnja za ovakvim objektima uglavnom dolazi od domaćih gostiju iz cijele BiH, ipak, kako naglašava Bašić, to se donekle može pripisati i razdoblju pandemije.

Gosti koji se odmaraju u takvim objektima dolaze iz gotovo cijelog svijeta, od Nijemaca do Arapa. Ova vrsta odmora nudi im brojne mogućnosti. Prije svega, obilje prirodnih i drugih ljepota, raznovrsni turistički sadržaji – od vožnje biciklom u prirodi, do vožnje kajakom ili kanuom, blizina Jadrana, brojni gradovi koji su atraktivni za istraživanje – pojasnio je Bašić.

Brojni sadržaji nude se i na web stranicama koje promoviraju halal turizam zbog privatnosti, urednosti, čistoće, mogućnosti obavljanja namaza itd. Cijene najma takvih objekata ovise o brojnim čimbenicima kao što su veličina, stupanj uređenosti, sadržaj, a kreću se od 200 KM za dvije osobe.nocenje do 2.500 KM

Popularni Članci