U bolnici na talijanskoj Sardiniji preminuo je poznati poduzetnik Juroslav Buljubašić

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Milan Sabic/PIXSELL
U bolnici na talijanskoj Sardiniji u četvrtak nešto prije 17 sati u 64. godini preminuo je poznati hrvatski poduzetnik Juroslav Buljubašić. 

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, smrt je proglašena nakon što je dan ranije doživio teški moždani udar od kojeg se nije uspio oporaviti. Kod Sardinije je bio sa svojim brodom.

Iako je sklonost prema biznisu pokazivao još kao dijete, prodajući sladoled, u ozbiljniji posao krenuo je devedesetih kada je 1993. putničkim brodovima povezao Split i Anconu. Kasnije su došli veći brodovi koji su plovili na prekooceanskim rutama. Imao je dva hotela, putničku agenciju, bio je osnivač Splitsko-dalmatinske banke. Bio je jedan od najvećih hrvatskih privatnih brodara. Ranije je, još kao mladić, 1981. s petero kolega pokrenuo vlastitu tvrtku montiranja telefonskih centrala. Bili su konkurentni jer im je cijena bila niža od državnog monopolista PTT-a. Dvije godine kasnije osnovao je „ugovornu organizaciju udruženog rada“. Spojio je prvi faks na ovim prostorima, prvi je počeo posao sa satelitskim antenama.

U splitskom brodogradilištu radili su akustiku, elektroniku i vatrodojavu na dvama, po njegovom mišljenju, najljepšim brodovima koji su ikada izišli iz splitskog škvera: Amorelli i Isabelli.

Juroslav Buljubašić još je 2008. godine kod tvrtke Virgin Galactic Richarda Bransona rezervirao kartu za komercijalni svemirski let. Kompanija Richarda Bransona do smrti ga ipak nije odvela na izlet do ‘ruba svemira‘, ali je zato splitski poduzetnik dobio pjesmu na tu temu. Bio je i počasni konzul Republike Čile u Hrvatskoj te istaknuti član Hrvatske udruge poslodavaca. Poznato je da je bio u dobrim odnosima s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, kao i bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

- Napisat ću knjigu o cijelome ovome periodu kroz koji sam prošao – od socijalizma do divljeg kapitalizma, i u njoj ću opisati i analizirati što je sve vrijedilo tamo (u Jugoslaviji – op. a.) i što ovdje (u samostalnoj kapitalističkoj Hrvatskoj). Sve ću to staviti na vagu, pa neka svi vide... Bit će to zanimljivo štivo, sve ću to izanalizirati na temelju vlastitog iskustva, koje nije zanemarivo... - ispričao je 2017. kolumnistu Globusa u velikoj životnoj ispovijesti. Tada je rekao da će se vratiti Bogu, jer s njime nije ostao u lošim odnosima još iz djetinjstva, ali da za to "još ima vrimena".

Iako se uspješno bavio biznisom i imao tvrtke u nekoliko industrija, Buljubašić je bio nesvakidašnja pojava, istaknuto neobična u hrvatskom poslovnom svijetu: bio je neformalan i direktan, rijetko je hodao u odijelima, samog sebe opisivao je kao lijenčinu i hedonista koji se mrzi rano buditi, piše Telegram

Prije nekoliko godina dao je veliki intervju, u kojem je izjavio kako je prodao gotovo sve svoje privatne biznise i odlučio investirati u velike globalne kompanije. “Imam dionice u najmanje 50 tvrtki, u Appleu, Samsungu, Tesli, Bookingu…”, izjavio je Buljubašić te 2017. godine.

“Lijepo je to. Jedan telefonski poziv brokeru i izađeš iz tih dionica. I ne zanima te što će se tamo desiti, a da imaš tvornicu, dobio bi tamo proljev. Budući da ne možeš poraziti globalni kapitalizam, onda radiš što i oni”, kazao je tada.

Hotele prodao sinovima i planirao putovati

Prije petnaestak godina, Buljubašić je objavio kako u svojim tvrtkama više neće imati većinske udjele, već će se spustiti na maksimalno 30 posto dionica. “Jedan mi je Englez rekao, ako želiš guštati, budi manjinski vlasnik, i ja sam ga poslušao”, izjavio je 2009. godine. “Nije to uopće teško razumjeti. Ako si ti većinski, onda svi problemi idu tebi. A ovako…”

Za kćer Sandru znao je govoriti kako je jedina na njega i želi se baviti poduzetništvom, a sinovima je prije nekoliko godina prodao svoje splitske hotele. Odlučio ih je prodati, a ne pokloniti, kazao je, “da ne osjećaju da su od mene nešto dobili, nego da su to i svojim radom zaslužili”.

“A drugo, ja sebi želim osigurati mirnu i ugodnu starost. Sinovima sam prodao hotele za svoj equity, koji je bio uložen u te hotele, a oni će meni vraćati iz svoje buduće dobiti u sljedećih 20 godina. Dakle, dio svog profita ustupaju meni praktički kao rentu. A što ću ja s tom rentom? Otići ću u one kutke svijeta na kojima još nisam bio ili bih ih želio ponovno posjetiti”.

Popularni Članci