Tuži CROATIA AIRLINES: Bivši Atlasovac Davor Gjivoje u sporu s nacionalnim prijevoznikom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Facebook
Američka kompanija Networld Communications podnijela je tužbu protiv Croatia Airlinesa zbog jednostranog raskida ugovora o prodaji karata i marketinškom zastupanju za područje Sjeverne Amerike i Kanade. Iako se u dostupnim dokumentima ne navodi koliku odštetu američka kompanija traži, nema sumnje da je domaća aviokompanija suočena višemilijunskom tužbom za naknadu izgubljene dobiti.

Networld je Croatia Airlines zastupao od 1997. do 30. srpnja 2013. godine. Prvog srpnja 2011. potpisan je novi četverogodišnji ugovor dok je čelu kompanije bio Srećko Šimunović i na snagu je stupio 1. srpnja 2012. godine. No, godinu dana kasnije, prema tvrdnjama u tužbi, Croatia Airlines je jednostrano raskinuo ugovor. Na čelu kompanije tada je već bio sadašnji direktorKrešimir Kučko. Raskid ugovora potpisala je Lidija Šaban, koja je u Croatia Airlinesu bila zadužena za suradnju s američkom kompanijom. Budući da se u tužbi navodi kako je u 16 godina zastupanja godišnji promet od prodaje karata s početnih 2 milijuna podignut na 26 milijuna dolara, jasno je da američki zahtjev za odštetu neće biti mali.

Networld Communications tužbu protiv Croatia Airlinesa podnosi 8. rujna 2013. godine i od tada traje jednogodišnja pravna bitka dviju strana o pitanju nadležnosti suda. Naime, Networld je tužbu podnio sudu u New Jerseyju iako je prema ugovoru za sve sporove nadležan sud u Zagrebu. No, odvjetnici američke kompanije godinu su dana uvjeravali američki okružni sud da u Hrvatskoj nije moguće održati pravedno suđenje. Naime, oni tvrde da u Hrvatskoj nema pravne sigurnosti, da suci nisu u stanju prisiliti stranku u postupku da predoči tražene dokumente i slično. Također naglašavaju da su hrvatski sudovi zatrpani predmetima te da bi proces na Trgovačkom sudu u Zagrebu mogao trajati više od desetljeća. Kao jedan od argumenata navedena je i činjenica da je Croatia Airlines u vlasništvu hrvatske države, što bi moglo rezultirati pristranim suđenjem.

Bez poštenog suđenja u Hrvatskoj!

Odvjetnici su se pozvali i na primjenu akta američke vlade pod nazivom Foreign Sovereign Immunities, dokument koji omogućava imunitet od stranog suvereniteta. Odvjetnici Croatia Airlinesa pobijali su sve navode tvrdeći da se stanje u pravosuđu u Hrvatskoj popravilo i pritom navodili kako to dokazuje i članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

Na ročištu 23. rujna na Okružnom sudu u New Jerseyju sutkinja Susan D. Wigenton odbacila je većinu argumenata Networld Communicationsa, ustvrdivši da američka kompanija u Hrvatskoj može imati pošteno suđenje te da je i prije poduzetih reformi sudstvo u Hrvatskoj bilo kvalitetno. Usprkos tome, sutkinja je donijela odluku da se suđenje bez porote održi u SAD-u zbog opasnosti od dugotrajnog postupka uslijed zatrpanosti Trgovačkog suda predmetima.

U Croatia Airlinesu odbili su dati bilo kakav komentar o sporu. “Tvrtka u ovom trenutku ne može komentirati detalje spora”, stoji u odgovoru Jutarnjem listu.

O samom poslovnom odnosu dviju kompanija malo je podataka. Ugovor o zastupanju Croatia Airlinesa s Networld Communicationsom potpisan je 1997. godine, kada je na čelu kompanije bio Ivan Mišetić. Prema neslužbenim informacijama, Networld je dobio posao iako je sve već bilo dogovoreno s američkom aviokompanijom Delta Airlines. Delta Airlines je, navodno, ponudio da će poslove zastupanja obavljati uz naknadu od 5 posto. Posao je, ipak, na kraju dobila tvrtka Networld na čijem je čelu tada bio Davor G. Gjivoje, nekadašnji zaposlenik dubrovačkog Atlasa.Pojedini mediji tvrde da je naknada toj kompaniji iznosila čak 17 posto.

Tko je Davor Gjivoje?

Međunarodno priznati ekspert u području turističkog menadžmenta mr. sc. Davor G. Gjivoje, Dubrovčanin koji već 35 godina živi i djeluje u New Yorku, nezaobilazni je autoritet u razmatranjima primjene novih svjetskih trendova s nastojanjima da se stvore uvjeti za afirmaciju Hrvatske kao europskoga turističkog šampiona.

Cjelokupna Gjivojeva iznimno uspje­šna poslovna aktivnost kretala se uzlaznom putanjom, od doba kad je kao komercijalni direktor Atlasa pridonio njegovu izrastanju u vodeću putničku agenciju za inozemni turizam u bivšoj državi, zatim - poslije odlaska u SAD - desetogodišnjeg obavljanja dužnosti izvršnog direktora u međunarodnom poslovanju i člana boarda American Expresa, te direktora američke korporacije za marketing i investicije Networld i suosnivača najveće američke grupacije za bukiranje korporativnih poslovnih domaćih i međunarodnih sastanaka StarCite.

Međutim, u nas se Davor G. Gjivoje najčešće spominje kao čovjek koji je u Hrvatsku doveo prve kruzere (France i Oslofjord – još davnih 1960-ih godina), American Expres kreditne kartice (20 godina prije nešto su se one počele koristiti u zemljama tzv. istočnog bloka) i napokon Hilton. Zahvaljujući Gjivoju, Hilton se uključio u rekonstrukciju i poslovanje dubrovačkoga Grand hotela "Imperial" s 20 posto udjela u vlasništvu tog objekta, kojemu je inače većinski vlasnik dubrovačka Atlantska plovidba.
Izvor: Jutarnji list / effect-dubrovnik.com / Dubrovački dnevnik

Popularni Članci