'

Svjetski tjedan Svemira i ove se godine obilježava trodnevnim programom „Dani astronomije“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U organizaciji Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te Hrvatskog astronomskog saveza obilježit će se Svjetski tjedan svemira s temom „Svemir i klimatske promjene“.

U ponedjeljak 7. listopada započinju Dani astronomije gdje će do 9. listopada biti organizirana promatranja Mjeseca, Saturna, Venere i Sunca na Porporeli, radionica o Sunčevom sustavu te Mala škola astronomije u Centru za mlade djecu, mlade i obitelji Dubrovnik, a u sklopu programa bit će postavljena i poster izložba „Utjecaj Sunca na klimu na Zemlji“. Cijeli program vodit će glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza, Dorian Božičević.

U ponedjeljak 7. listopada od 19 do 21 sat održat će se javno promatranje Mjeseca,
Saturna i Venere teleskopima na Porporeli, dok će se dnevno promatranje Sunca održati sutradan od 10 do 12 sati na istom mjestu.

Mala škola astronomije odvijat će se u utorak 8. listopada od 15 do 16:30 sati i srijedu 9. listopada od 18 do 20 sati u Centru za djecu, mlade i obitelji Dubrovnik, a namijenjena je učenicima osnovnih škola od 1. do 4. razreda. Polaznici škole u praktičnom dijelu će teleskopima promatrati Sunce, Mjesec, Saturn i Veneru.  

U srijedu 9. listopada od 15 do 16:30 sati održat će se radionica o Sunčevom sustavu, uz promatranje Sunca (također za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda, u Centru za djecu, mlade i obitelji Dubrovnik). 

Broj mjesta na radionici o Sunčevom sustavu i Maloj školi astronomije je ograničen te se potrebno prijaviti preko poveznice: www.ztk-du.hr/astro-prijave/.

Popularni Članci