test

Svi Britanci moraju imati negativan test pri ulasku u Hrvatsku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Svi Britanci, ali i Rusi i Ciprani, moraju za prelazak hrvatske granice imati negativan test bez obzira na to jesu li cijepljeni ili su preboljeli virus.

Index piše kako promjena stupa na snagu sljedećeg ponedjeljka. 

Temelj za promjene je Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u kojoj stoji da HZJZ utvrđuje popis zemalja za koje se primjenjuju dodatna pravila.

HZJZ je na popis zemalja za koje je potreban PCR test ne star od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 47 sati dodao Veliku Britaniju, Rusiju i Cipar, što se i očekivalo. 

Vijest o izmjeni popisa država za koje se pri ulasku u Republiku Hrvatsku primjenjuju posebne epidemiološke mjere objavio je HZJZ.

"Zbog zaštite zdravlja i sprječavanja širenja COVID-19 od ranije su uvedene dodatne epidemiološke mjere koje se primjenjuju prilikom prelaska granice na teritorij Republike Hrvatske a zbog sprječavanja unosa novih varijanti  virusa SARS-CoV-2. Zbog navedenog je od ranije postojala obveza karantene za dolaske iz Republike Južne Afrike, Brazila, Zanzibara i Indije u trajanju od 14 dana a koja se može skratiti negativnim PCR testom nakon 7 dana.

Budući da je delta soj unesen iz Indije, sada postao dominantan u Europskoj uniji, na listi zemalja za koje je obvezna karantena ostaju Republika Južna Afrika, Brazil i Zanzibar, a za osobe koje dolaze iz Indije ukida se obvezna karantena po prelasku granice a uvodi se obveza predočenja negativnog nalaza testa na SARS-CoV-2 i to unutar 48 sati kod prelaska granice ako je riječ o brzom antigenskom testu ili unutar 72 sata ako je riječ o PCR testu, bez obzira je li osoba preboljela COVID-19 ili je cijepljena.

Radi pogoršanja epidemiološke situacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Cipru i Ruskoj Federaciji, kao dodatna mjera za sve osobe koje dolaze iz tih zemalja, prije ulaska na teritorij Republike Hrvatske zahtijeva se negativan test na SARS-CoV-2 izveden u matičnoj zemlji, bez obzira na cijepni status ili preboljenje bolesti COVID-19.

Izmjena popisa će biti objavljena na mrežnim stranicama HZJZ-a i stupit će na snagu u ponedjeljak 26. srpnja 2021.", stoji u priopćenju od HZJZ-a.

Popularni Članci