SLAVLJE U JADROLINIJI Najveći hrvatski putnički brodar obilježio 75 godina postojanja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Jadrolinija
Bivši i sadašnji zaposlenici, partneri te brojni gosti i uzvanici među kojima i državni tajnik mora, prometa i infrastrukture i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Josip Bilaver, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Rade Šimičević, saborski zastupnici, župan Zadarske županije Božidar Longin, okupili su se sinoć u Zadru na brodu „Marko Polo“ na proslavi 75. godišnjice osnutka Jadrolinije, najvećeg hrvatskog putničkog brodara. 

Od samog svog osnutka 1947. godine Jadrolinija ima nezamjenjivu ulogu u životu stanovnika brojnih hrvatskih otoka kao i primorskih gradova na što se u svom pozdravnom govoru osvrnuo i predsjednik Uprave David Sopta.

„Naša je bijela flota plava magistrala koja svakodnevno otočane dovozi na posao, omogućava im pristup obrazovanju, liječničkoj skrbi, sportskim i kulturnim događajima i svemu onom što nedostaje na otocima. Ona je brza cesta i autocesta kojom gosti iz cijelog svijeta dolaze vidjeti i uživati u ljepotama, tradiciji i duhu naše Domovine! Ova godina nakon stresnih pandemijskih godina bilježi povratak na brojke iz rekordne 2019. godine, usprkos globalnoj  energetskoj krizi i drastičnom rastu cijena energenata. To znači da ćemo kraj godine dočekati s više od 12 milijuna putnika i više od 3 milijuna vozila. Sve navedeno s punim pravom Jadroliniju pozicionira u društvo najvećih svjetskih brodarskih kompanija  u obalnom linijskom prijevozu“, kazao je Sopta te istaknuo kako se tijekom zadnjih nekoliko godina floti pridružilo 5 brodova, dok se sljedeće godine se očekuje nabavka novih brodova. 

O Jadroliniji kao lideru hrvatskog pomorstva i brodarstva te važnosti tvrtke i njene djelatnosti za Republiku Hrvatsku govorio je i državni tajnik mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

"U ime tvrtke Castor multimedia zahvaljujem Jadroliniji što nam je u povodu svog 75. rođendana povjerila osmišljavanje i  produkciju dokumentarnog filma Linija života. Motivacija cijele ekipe bila je divna, uživali smo, svi volimo Jadrolinijine linije i brodove i ljude tako da se nadam da smo uspjeli prenijeti atmosferu ljudi iz Jadrolinije koji rade za ljude s otoka i izvan sezone. To je zapravo najvažnija funkcija Jadrolinije", kazao je Bilaver.

Tvrtka danas broji 1 800  zaposlenih, od čega gotovo 75% čine pomorci. Uz održavanje 34 koncesionirane linije u Hrvatskoj i četiri linije u međunarodnom prometu, Jadrolinija omogućuje povezivanje hrvatskih otoka s kopnom i aktivno sudjeluje u realizaciji hrvatske turističke ponude. Brodovi tijekom ljetne sezone obavljaju preko 600 polazaka dnevno, a najfrekventnije linije održavaju se gotovo 24 sata na dan. Jadrolinijina flota trenutno broji 53 broda i to, 36 trajekata za lokalne linije, 10 brzih putničkih brodova, 3 trajekta za međunarodne linije i 4 klasična broda.

Velika 75 obljetnica bila je motivom za snimanje dokumentarnog filma "Linija života" o najvećem hrvatskom brodaru pod redateljskom palicom Dubravka Merlića. Trideset minuta filma presjek je samo djelića toplih ljudskih priča koje potvrđuju Jadrolinijinu krilaticu – linija života. 

Popularni Članci