Studenti bi mogli biti djelomično rješenje nedostatka radne snage: 'Treba povećati limit zarade'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
U nedostatku sezonske radne snage, mnogi će hoteli i restorani ovoga ljeta zaposliti i studente. No, problem je to što se oni ubrajaju u kategoriju uzdržavanih članova obitelji, koji godišnje ne smiju zaraditi više od 15 tisuća kuna kako bi njihovi uzdržavatelji zadržali poreznu olakšicu. Hrvatski studentski zbor zbog toga je organizirao potpisivanje peticije kojom se od Vlade traži povećanje sadašnjeg limita. Tako bi studenti mogli raditi i znatno dulje, što bi pomoglo u rješavanju problema nedostatka sezonske radne snage...

Luka Skorić, student iz Šibenika, studentske je obveze riješio početkom lipnja. I pred sobom ima cijelo ljeto. A već drugu godinu zaredom provodi ga - radno! Prezentator je u mlinici etno sela u Nacionalnom parku Krka.

- Glavni razlog mi je bio zbog iskustva, Ali džeparac se definitivno ne može ignorirati. Jako je dobar, zadovoljan sam plaćom, kaže za HRT.

Kućni proračun popravljaju sezonskim radom studenti diljem Lijepe Naše.

- Studiram van svog naselja i onda ne mogu baš od roditelja svojih očekivati da me financiraju u potpunosti, kaže Mia Lazo, studentica s otoka Mljeta.

No ako tijekom godine, kao uzdržavani članovi obitelji, zarade više od 15 tisuća kuna - njihovi roditelji gube poreznu olakšicu. Tu je lekciju na svojoj koži naučio otac troje sada već bivših studenata.

- Dogodilo se da je ona prešla onaj limit od 15 tisuća kuna, da je zaradila negdje oko 17.100 kuna. I ja sam morao na kraju godine platiti porez, dobio sam porezno rješenje da moram platiti 2.199,99 kuna poreza, kaže Joško Erceg iz Bilica Stubalj.

S današnjim cjenikom satnice tih 15 tisuća dovoljno je tek za - dva mjeseca rada - izračunali su u Studentskom zboru. I od Vlade zatražili - veći limit.

- Mi smo predložili jedno od rješenja - povećanje apsolutnog iznosa s 15 tisuća na 22 i pol tisuće kuna. Samim time to znači da će student moći raditi više, kaže predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Neven Pintarić.

Vlada zahtjev načelno prihvaća kao utemeljen. I traži način kako ga provesti u djelo.

- Naša intencija je da, s obzirom na to da se tu mora mijenjati i zakon, da tu idemo krajnje jednostavno moguće, odnosno pragmatično u smislu provedbe. I da već ova godina, u smislu poglavito nekakvog angažmana studenata za vrijeme turističke sezone, već bude kao takva obuhvaćena, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Povećanje limita zarade, ističe ministar, odnosilo bi se na sve uzdržavane članove obitelji, ne samo na studente. Ublažilo bi to i oskudicu sezonske radne snage. Dodaje Luka - nije samo novac važan.

- Trebalo bi organizirati da studentima koji rade preko Student servisa njihov rad ulazi u radni staž, kaže Luka.

No to je za neku drugu priču. A odluku pak o povećanju limita najavio je ministar Marić već za idući tjedan.

Video prilog pogledajte ovdje.

Popularni Članci