Stožer od ponedjeljka uvodi ove mjere

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Dogovorene su nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa koje će biti na snazi od ponedjeljka.

Smanjuje se dozvoljeni broj ljudi na okupljanjima na 25. Na sprovodima se smanjuje broj također na 25 osoba. Sportska natjecanja će se održavati bez gledatelja, a sva javna događanja morat će završiti u 22 sata.

U 22 sata će morati zatvoriti svi ugostiteljski objekti. Od 22 sata do 6 ujutro zabranjena je prodaja alkohola u trgovinama, kioscima i benzinskim postajama.

Stopa mortaliteta je 282,4 na milijun stanovnika - kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ.

- Što se tiče incidencije po županijama, vode Međimurska i Varaždinska, a najbolje stoji Istarska. U sjevernim županijama je incidencija dvostruka viša nego što je prosjek za Hrvatsku. 

Dnevne oscilacije brojki izravnamo tako da računamo tjedne prosjeke i u 38. tjednu, od 9. do 15.11. smo imali povećanje od 7,7 posto, dok je tjedan prije to bilo 4,2 posto. Porast nije veliki ali je prisutan - kazao je Capak.

- Zaključili smo iz svih podataka da nismo ostvarili pad, a pad je bitan kako bi se rasteretio bolnički sustav u sklopu cjelokupnog zdravstvenog sustava. Već desetak dana najavljujemo da ukoliko se ne postigne pad u ovom tjednu, a do njega očito nije došlo, da Stožer će razmotriti nove mjere. Te mjere su danas dogovorene - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

- Ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50 kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30, na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba ne 30, sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Ograničenje privatnih svečanosti je na 10 osoba umjesto 15, sportska natjecanja mogu se održavati kao do sada samo bez gledatelja ali uz pridržavanje mjera. Obustava rada kasina i automat klubova, ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata kojima nije obustavljen rad do 22 sata, obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obustavljen rad da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a, obveza za sve prodavaonice i trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti, sukladno preporukama HZJZ-a i strogo pridržavanje tih ograničenja. Obveza za sve prodavaonice, trgovine i trgovačke centre da za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, a to su sniženja, predblagdanske nabave, poduzmu dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog. Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22 sata do 6 sati. Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi, sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja i broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora i za svaku osobu mora biti osigurano 4 četvorna metra površine uz pridržavanje mjere - kazao je Božinović.

- Provedbu mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici Državnog inspektorata i Stožera civilne zaštite, a mjere se primjenjuju od subote od ponoći od 22. studenog, a trajat će do 15. prosinca 2020. godine - kazao je Božinović, donosi Jutarnji list.

Popularni Članci