STIGLO JE RANO PROLJEĆE Meteorolozi najavljuju sunčan i iznadprosječno topao tjedan

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Tjedan pred nama obilježit će stabilno vrijeme – pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, uz najčešću najvišu temperaturu zraka od 15 do 18 °C, sredinom tjedna moguće i oko 20 °C. 

Velik dio Europe nalazi se pod utjecajem prostrane anticiklone, a zbog pritjecanja toplijeg i vlagom bogatog zraka, očekuje nas još jedan proljetni dan, ali opet i magla. Rjeđa i kratkotrajnija na kopnu, izgledna i na moru. Naime, s premještanjem tog toplog zraka preko hladnije površine mora, bez odviše vjetra, stvaraju se povoljni uvjeti za nastanak takozvane advekcijske magle koju smo mogli vidjeti i jučer, a čini se da će je biti i ovaj tjedan, javlja RTL.

Nakon ranojutarnje svježine i magle, u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj će poslijepodne biti pretežno sunčano i prilično vjetrovito. Puhat će umjeren jugozapadnjak, u višem gorju i jak pa će temperature porasti do 18, 19°C. U Slavoniji, Baranji i Srijemu će drugi dio dana biti sunčan, na zapadu i vjetrovit. Nakon magle koja se danas ne bi trebala dulje zadržavati, temperatura će porasti do 16, 17 °C.

U Dalmaciji će i poslijepodne biti sunčano, štoviše – gotovo potpuno vedro. Samo će na otocima i na sjeveru biti nešto niske naoblake. Temperatura će biti slična današnjoj- oko 16 °C, pa će se uz slab južni vjetar činiti prilično ugodno.

Sjeverni Jadran će sutra popodne biti najoblačniji dio zemlje, bit će dosta niskih oblaka, lokalno u Kvarnerskom kanalu i uz zapadne obale Istre sumaglice, a oko Rijeke i slabe kiše ili rosulje. U gorskim predjelima – nasuprot tome prilično vjetrovito i sunčanije. Najviša temperatura od 12 do 16 °C.

Na kopnu će nakon jutarnje hladnoće, danju biti pretežno sunčano i iznadprosječno toplo. Ipak, čini se da će se magla i niski oblaci od sredine tjedna, zadržavati ponovno veći dio dana. U srijedu na istoku, a onda u četvrtak i petak u većini unutrašnjosti. Na moru idući tjedan uglavnom sunčano i postupno sve toplije. Još će početkom tjedna na sjevernom Jadranu biti oblačnije uz sumaglicu i maglu.

Popularni Članci