Skroman, tradicionalni božićni objed za dvoje ljudi košta više od 50 eura
Ručak je podijeljen u tri slijeda: predjelo, glavno jelo i desert. Za predjelo je odluka pala na pršut, sir i francusku salatu, za glavno jelo purica s mlincima sa salatom, a za desert čupavci. Uz to je dodano i dvije litre gaziranog soka te bijelo vino od 0.75 litara.
Ručak za dvoje platili smo 55.38 eura
Index je sastavio popis za kupnju, bez začina, a sve namirnice su su kupili u jednoj butizi i to ne na akciji kako bi mogli usporediti cijene s prošlogodišnjima. Božićni ručak za dvije osobe uz piće platili su 55.38 eura. Kada su to usporedili s prošlogodišnjim cijenama, primijetili su da su gotovo svi proizvodi poskupjeli.
Za osamnaest istih proizvoda prošle je godine trebalo izdvojiti 47.20 eura, pa je račun ove godine veći za 8.18 eura, odnosno božićni ručak za dvije osobe skuplji je 17.33%. Najviše je poskupjela Kandit čokolada za kuhanje od 300 grama. Prošle godine koštala je 2.65 eura, dok joj je sada cijena 5.29 eura. Ova slastica skuplja je gotovo 100%.
Vino je skuplje 1.30 eura, kilogram purice, pršuta i sira košta euro više, a do 50 centi više plaćamo ulje, jaja i sok. Jedina namirnica koju su platili manje je francuska salata. Prošle godine joj je cijena bila 5.29 eura po kilogramu, dok je ove godine 4.90 eura.
Rastu cijene mesa. Svinjetina 9, janjetina 15 eura
Procjenjuje se da tijekom prosinca Hrvati pojedu oko sto tisuća komada purice, do 700 tona odojka te do 400 tona janjetine. Stoga, ako se odlučite puricu zamijeniti nekom drugom vrstom mesa, i njihove cijene su rasle.
Posljednjih godinu dana cijena govedine i teletine veća je oko 10%. Cijena odojka varira od mesnice do mesnice. Najniža je 9 eura za kilogram, a na nekim mjestima je i do 2 eura skuplja. Janjetina se penje i do 15 eura.