SEZONA POŽARA NA OBALI Oko šest tisuća vatrogasaca spremno za gašenje, pomagat će i vojska

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) spremna je za predstojeću sezonu požara na priobalju, a na pomoć vatrogasnim snagama spremne su i Oružane snage (OS RH).

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je da je za sezonu požara u priobalju spreman 1091 profesionalni vatrogasac Javnih vatrogasnih postrojbi priobalnih županija, kao i 3700 vatrogasaca DVD-a iz tih županija, a 64 vatrogasca pripadnih državnih interventnih postrojbi sa 17 vozila iz kontinentalnih dijelova zemlje premješteni su u deset mjesta u priobalju, piše Index.

Preko 1000 sezonskih vatrogasaca, pomagat će i vojska

Angažirano je i 1110 sezonskih vatrogasaca, a pomagat će i 48 pripadnika OS RH bilo da je riječ o kopnenim, zračnim ili pomorskim snagama. Tucaković je istaknuo da će ove godine pomoć vatrogascima pružati 6 zrakoplova Canadera, 6 Air tractora i 2 helikoptera, a poslove izviđanja obavljat će i jedna bespilotna letjelica. Vatrogascima će također pomagati pripadnici policije, hitne pomoći i HGSS-a.

Tucaković je pritom pozvao građane na oprez, posebice da ne pale vatru noću ili za vrijeme vjetra, a ako se požar dogodi da odmah reagiraju i pozovu vatrogasce na broj 193 ili 112. Istaknuo je važnost preventivnog rada, posebice edukacija građana o svim opasnostima od požara, posebice šumskih.

Spremnost hrvatskih Oružanih snaga za protupožarnu sezonu istaknuo je zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta glavnog stožera OS RH, brigadni general Krešo Tukšan rekavši kako su zračne snage u ovoj godini imale već 23 intervencije s 378 letova ili 55 sati naleta.

OS RH pripremile su operativne snage za potporu DUZS-u i to za potporu vatrogascima na požarištima i prijevoz i desantiranje vatrosaca na požarišta brodovima ili helikopterima. Tukšan je napomenuo da se po potrebi te snage mogu pojačati, piše Index.

Popularni Članci