Sabor promijenio zakon o mirovinama, evo što se mijenja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Sabor je po hitnom postupku izmijenio Zakon o mirovinskom osiguranju kojima se na 65 godina vraća granica​ za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje, odnosno prihvaćaju zahtjevi referendumske inicijative "67 je previše".

Sabor je zakonske izmjene podržao sa 115 glasova za i 5 suzdržanih.

Uvažavajući volju hrvatskih građana, odnosno činjenicu da je nesporno prikupljen potreban broj potpisa birača za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, vlada je predložila, a sabor izglasao zakonske izmjene kojima se u cijelosti preuzimaju zahtjevi građanske inicijative „67 je previše“, za što je prikupljeno više od 700 tisuća potpisa građana.

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju pravo na starosnu mirovinu ostvaruje osiguranik s navršenih 65 godina i 15 godina mirovinskog staža umjesto 67 godina i 15 godina mirovinskog staža, što su po dosadašnjem zakonu bili uvjeti za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu za žene i muškarce od 1. siječnja 2033.

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu osiguranik će ostvariti kada navrši 60 godina i 35 godina mirovinskog staža, umjesto dosadašnjih 62 godine i 35 godina mirovinskog staža. Pravo na starosnu mirovinu dugogodišnji osiguranik ostvarivat će sa 60 godina i 41 godinu mirovinskog staža osiguranja u efektivnom trajanju, umjesto kada navrši 61 godinu i 41 godinu stažam piše Index.hr.

Više pročitajte ovdje.

Popularni Članci