'

Radi greške države, mirovina će vam biti manja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Dok su 2018. svi bili fokusirani na najavu podizanja dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina, država je potiho ispravljala veliku pogrešku zbog koje će buduće mirovine biti manje. Veliki otpor javnosti i sindikata je na kraju srušio ideju o podizanju dobne granice, ali nitko nije primijetio jako važnu promjenu po pitanju mirovinskih fondova, koja je uvedena 1. siječnja 2019.

Izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima je određeno da novi osiguranici automatski ulaze u fondove A kategorije, osim ako sami odaberu drugačije.To je zapravo bila ispravna odluka, ali i način da se prikrije činjenica kako je do tada novac oduzet iz plaće i namijenjen uplati u drugi mirovinski stup automatski ulagan u fondove kategorije B, s manjim prinosima nego u A. Time su smanjene buduće mirovine, piše Index.

Da bi se shvatilo što se točno dogodilo, treba razumjeti kako drugi mirovinski stup funkcionira. Radnici u Hrvatskoj izdvajaju 5 posto bruto plaće svaki mjesec za drugi mirovinski stup, koji je podijeljen na tri kategorije fondova: A, B i C.

Ti fondovi ulažu novac svojih članova s ciljem ostvarivanja prinosa. To je zarada fonda na ulaganjima koja povećava imovinu svakog člana. Npr. ako netko ima 1000 eura na fondu, a prinos u godinu dana je 5 posto, na kraju godine će imati 1050 eura.

C kategorija je najsigurnija jer ulaže skoro isključivo u državne obveznice, što je jako sigurno ali nosi niske prinose. Njihov prinos od 21. kolovoza 2014. (kada su osnovani) do 1. siječnja 2019. bio je 28.95 posto.

B kategorija je nešto nesigurnija jer dio sredstava ulaže u dionice kompanija na burzi, što malo povećava kratkoročni rizik. Njihov prinos od 21. kolovoza 2014. do 1. siječnja 2019. je bio 21.98 posto.

A kategorija je uvjetno rečeno najrizičnija na kratki rok jer više od C i B ulaže u dionice, što je dugoročno puno isplativije jer se time ostvaruju veći prinosi. Njihov prinos od 21. kolovoza 2014. (kada su osnovani) do 1. siječnja 2019. je bio 34.54 posto.

Oni koji su bili u A kategoriji fondova, zaposleni koji su iz plaće izdvajali za drugi mirovinski stup, ostvarili su prosječno 12.56 postotnih bodova veće prinose, ovisno o fondu u kojem su bili. A država je sve nove osiguranike, tj. mlade koji su tek počeli raditi, stavljala automatski u B kategoriju.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE. 

Popularni Članci