'

PRVE FOTOGRAFIJE ZELENSKOG U DUBROVNIKU! Ukrajinski predsjednik stigao na summit o kojem svi govore

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Lukunic/PIXSELL
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Dubrovnik gdje sudjeluje na 3. sastanku na vrhu Ukrajina - Jugoistočna Europa, a objavljene su i prve fotografije. 

Sudionici summita trebali bi prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem se sadržaju još uvijek razgovara, a glavne točke uključuju osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući i poluotok Krim, podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskog, zahtjev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uvjeti te podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Također, premijer Andrej Plenković i Zelenski danas u Dubrovniku potpisuju sporazum o suradnji Hrvatske i Ukrajine kojim bi se formalizirale aktivnosti dviju zemalja, s naglaskom na područje humanitarne pomoći, razminiravanje i procesuiranje ratnih zločina. 

Zbog današnjeg dolaska Zelenskog u Dubrovnik, na snazi su jake mjere sigurnosti, policija i vojska su na ulicama, a posebna pravila vrijede i za građane. 

Popularni Članci