PROSVJED STUDENATA Dubrovkinja među mogućim nasljednicima dekana Filozofskog fakulteta

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Nakon umirovljenja aktualnog dekana rektor Boras će imenovati v. d. dekana dok se u redovitom postupku ne izabere novi.

Iako su to svi očekivali, rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr.Damir Boras jučer nije donio odluku o umirovljenju dekana Filozofskog fakulteta prof. Vlatka Previšića. Umjesto toga sazvao je sjednicu Senata Sveučilišta za ponedjeljak. Tema te sjednice bit će Prijedlog razrješenja situacije na Filozofskom fakultetu na kojoj bi, prema očekivanjima, Senat potvrdio mišljenje ministarstva da dekan Previšić ide u mirovinu. Situaciju bi mogao razriješiti i sam dekan Previšić podnošenjem ostavke, ali u tu mogućnost malo tko vjeruje.

U redovitoj proceduri Fakultetsko vijeće raspisuje postupak za izbor dekana, a kandidati se javljaju preko svojih odsjeka. Kandidati svoje programe predstavljaju Fakultetskom vijeću nakon čega Vijeće odlučuje tko su kandidati. Između više kandidata novog dekana fakultetsko vijeće bira iznadpolovičnom većinom svih članova vijeća. Izbor nakon toga potvrđuje i Senat Zagrebačkog sveučilišta. Tko će biti budući dekan na Filozofskom, teško je reći jer se odnos snaga može promijeniti u posljednji trenutak.

Sada se kao mogući kandidati spominju aktualni prodekani, izvanredni profesori Željko Holjevac i Ivana Franić te profesor Davor Dukić s kroatistike i Marko Tadić s lingvistike, piše Večernji list.

Spominju se i neka druga imena, međutim, jedan dio profesora s Filozofskog fakulteta kaže kako ta funkcija postaje sve manje poželjna.

Ivana Franić - prodekanica

Izvanredna je profesorica na odsjeku romanistike, rođena je u Dubrovniku 1970. godine, diplomirala je ruski i francuski

Željko Holjevac - prodekan

Izvanredni je profesor na odsjeku za povijest. Rođen je 1973. godine, a prije dolaska na Filozofski radio je u Institutu “Ivo Pilar”

Marko Tadić - profesor na Odsjeku za lingvistiku

Redoviti je profesor, rođen 1963. godine. Diplomirao je 1987. godine, a na Filozofskom fakultetu počeo raditi godinu nakon toga

Popularni Članci