PREDSJEDNICA NEZADOVOLJNA OSTAVKOM 'S ministrom Krstičevićem nema prijepora, nije moja izjava bila protiv njega'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u utorak se zaputila u Žrnovnicu kako bi se upoznala sa stanjem na opožarenom području u Područnom uredu za zaštitu i spašavanje. Obišla je vojarnu Sv. Juraj u Žrnovnici, ispred koje je zatim nešto prije 19 sati dala i izjavu u kojoj je naglasila da ministra obrane Damira Krstičevića ne smatra odgovornim za situaciju.

“S ministrom Krstičevićem nema prijepora, nije moja izjava bila protiv njega niti Oružanih snaga, nego samo pitanje zašto se nije prije procijenilo da vojska ide na teren”, rekla je predsjednica. Na pitanje na koga je točno onda ciljala, nije htjela odgovoriti: “Ne želim upirati prstom”.

Rekla je i kako je važno “istaknuti nadljudske napore” svih onih koji su sudjelovali u gašenju. Ni na ponovljeno pitanje nije htjela imenovati koga smatra odgovornim, nego je i ona ponovila proceduru, kako vatrogasci na terenu traže od DUZS-a koji pak treba tražiti pomoć MORH-a.

“Vatrogasni zapovjedinci na terenu odlučuju o tome da se poziva vojsku. Jučer su vremenski uvjeti bili takvi da su bili iznenađujući za sve, ono što sam danas čula na sastanku potvrdilo je da su trebali nadljudski napori vojske i vatrogasaca. Pravo je čudo da u ovakvom požaru nije bilo gubitka ljudskih života. U usporedbi s nekim drugim državama to je za iznimno veliku pohvalu”, rekla je predsjednica.

Jednako je neodređeno odgovarala i na pitanje o Plenkovićevom komentaru otkuda njoj informacije. “Ja sam vam i jutros rekla da se trebam informirati na terenu”.  No zato je prilično određeno hvalila ministra obrane, njegovu strategiju za nacionalnu sigurnost i rekla da “očekuje da povuče svoju ostavku”. Naglasila je da sad treba pronaći uzroke kako je došlo do spajanja u jedan veliki požar, je li se moglo išta učiniti da bi se brže i bolje reagiralo, iako poštuje mišljenje vatrogasaca da se brzo širenje nije moglo kontrolirati zbog vremenskih uvjeta.

“Žao mi je da je ministar tako emotivno reagirao. Mislim da je to bila časna reakcija ako je mislio da ga bilo tko proziva na odgovornost”, zaključila je predsjednica. Nakon izjave predsjednica je otišla prema požarištu u Žrnovnici.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prvo je iz Salzburga komentirala divlje požare koji su ugrozili Split i okolicu ističući kako je vojska morala biti poslana ranije.

Potom je ministar obrane podnio ostavku, na što je predsjednica rekla da ju ne prihvaća (iako se ostavka podnosi premijeru).

“Jako sam iznenađena da je ministar Krstičević ponudio ostavku, ona je apsolutno neprihvatljiva. On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo. Vojska ne može sama izaći na teren već mora biti pozvana. I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procijenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku. Iako su znali da im je ona cijelo vrijeme na raspolaganju. Vojska je u konačnici odradila jako dobar posao”, izjavila je ranije predsjednica.

Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji, i premijer je odbacio Krstičevićevu ostavku te nahvalio ministra obrane, piše net.hr

Popularni Članci