Pred nama je lijep i sunčan blagdan, ali pripazite na jednu stvar

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Za Dan neovisnosti prevladavat će sunčano vrijeme u većini Hrvatske, ali važno je pripaziti na odijevanje jer su jutra i noći znatno svježji.

U unutrašnjosti ujutro ponegdje slab mraz pri tlu, a osobito po kotlinama i uz rijeke magla. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu je tijekom jutra puhala umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a tijekom prijepodneva će postupno slabjeti i okrenuti na umjeren jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka u kopnenim predjelima od 14 do 19, na Jadranu do 22 stupnjeva Celzija, progonozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Dan neovisnosti bit će zamjetno sunčaniji od ponedjeljka i manje vjetrovit, te danju većinom topliji, ali ujutro osjetno svježiji, posebice u kopnenom području, gdje je pri tlu velika vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza. Ponegdje će biti i magle. Na Jadranu će još uglavnom ujutro biti jake bure s olujnim udarima, prognoziraju za HRT meteorolozi Dragoslav Dragojlović iz Državnog hidrometeorološkog zavoda i Zoran Vakula.

Još izraženija južina i nepovoljnije biometeorološke (ne)prilike bit će u osjetno topliju srijedu, koja će diljem Hrvatske početi suhim vremenom, pa i pretežno sunčanim, a završiti zamjetno oblačnijim, mjestimice s kišom. Kišovitije će u većini Hrvatske biti tijekom četvrtka, uglavnom na jugu još i u petak ujutro, a u nastavku ovog tjedna i početkom novoga velika je vjerojatnost ponovno stabilnijeg vremena - pretežno sunčanog i iznadprosječno toplog, i to kao ne baš često u trećem listopadskom petodnevlju.

U srijedu, dakle, u većem dijelu Hrvatske će prevladavati sunčano. Na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru oblačnije, a povremeno može pasti malo kiše, osobito navečer. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najniža jutarnja temperatura od 4 do 8, na Jadranu od 11 do 15 stupnjeva Celzija. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 16 i 21 stupnjeva, prognozira DHMZ.

Popularni Članci