Policija objavila snimku napada: 'Ovo je bio pokušaj tri teška ubojstva, postoje elementi terorizma'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Patrik Macek/PIXSELL/Screenshot
Policija održava konferenciju za medije o napadu na Trgu sv. Marka u Zagrebu. Na početku su prikazali snimku s Markovog trga, na kojoj se vidi dolazak napadača te njegov bijeg.

Na konferenciji za medije sudjeluje glavni ravnatelj policije Nikola Milina te županijski državni odvjetnik iz ŽDO - Zagreba Jurica Ilić.

"Od prvog saznanja radi opsežno kriminalističko istraživanje u kojem je proveden veli, broj mjera i radnji iz nadležnosti policije. Prema rezultatima je potvrđeno da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policijskih službenika koji su osiguravali zgradi Vlade i Sabora.

Cjelokupni policijski sasatv radi na prikupljanju obavijesti o ovom događaju, kao i o dobivanju informacija o napadaču.

Iskazujem sućut obitelji stradalog mladića. Prikupljene informacije pokazuju da je pitanje radikalizacije moglo utjecati na različito ponašanje i posljedice.

Tu ima elemenata koji pokazuju na počinjenje djela uz teroristički modalitet. Nastavljamo s opsežnim mjerama i radnjama kako bi rasvijetlili sve okolnosti, i o tome obaviještavamo ŽDO.

Na području Sisačko-moslavačke županije uhićena je osoba koja je povezana s događajem na Trgu Svetog Marka, i ta je osoba predana nadzorniku, te će ga ispitati Općinski državni odvjetnik u Sisku.

Nakon događaja, u vremenu od 12-16 listopada, policija je u svom redovnom radu imala 83 dragovoljna slučaja predaje oružja i eksplozivnih tvari, što pokazuje kolika je dostupnost oružja. U tih je pet dana 12 automat puške, 4 poluatomatske puške, dva revolvera, 53 ručne bombe i velika količina streljiva, skoro kilogram eksploziva...

Javili su se različiti oblici ugrožavajućeg ponašanja. Svim načelnicima PU sam održao video konferenciju gdje sam ukazao na problem s različitim oblicima ugrožavajućeg ponašanja. Policija poduzima sve mjere kako bi se ta ponašanja prevenirala, kako bi se zaštitili svi građani, pa i politički dužnosnici. Cilj nam je sigurnost građana i turista Hrvatske. Hrvatska je sigurna zemlja i hrvatska policija u suradnji sa svim ostalim službama i DORH-om raditi na tom ed a razina sigurnosti ostane na najvišoj razini", rekao je Milina prenosi N1.

"Bilo je puno špekulacija o samom osiguranju. Podigli smo mjere osiguranja, bile su špekulacije o neodgovaraćujem sustavu, no iz reakcija policijskih službenika koji su odbili napad počinitelja vrlo se jasno vidi da sustav koji je dotad bio je funkcionalan. Pohvalio bih reakciju, vidi se ugroza tri policijska službenika, i ugroza drugih osoba.

Napadač je kao što se vidi iz snimke ispucao određeni količinu streljiva i imao je reakciju nakon što je vidio, ali je kao što vidite se vratio bočno i tamo je išao zamijeniti dodadno u pokretu okvir tako da je još dodatno ispalio jedan dio streljiva, nakon reakcije policijskog službenika odustaje, odnoson odbijen je daljnji napad", kazao je Nikola Milina. 

"Policija je dosta detaljno, ne mogu reći potpuno, ali vrlo detaljno utvrdila njegovu trasu kretanja, policija još mora niz informacija provjeriti pregledati, tako da ja sad ne mogu te detalje reći, ali se vidi sam dolazak, da je on bio neočekivan i da je taj napad bio praktično vrlo brz i iznenada, to je ono što ste vidjeli.

Ne mogu potvrditi točno kako je on došao ali policija je dosta dobro utvrdila njegovu trasu kretanja. On je odmah uperio pušku, bez oklijevanja, puška nije bila niti jednom građaninu do tih zadnjih sekundi prije napada da policijskog službenika...

Za motiv sami to sada ne možemo reći točno, policijski službenik koji je bio na osiguranju je bio tu na ulazu u objekt vlade i radio je svoj posao. Kolege iz osiguranja su reagirale nakon događaja, to se u sekundama mjeri ta situacija od pojave osobe do same njegove upotrebe vatrenog oružja.

Modalitet počinjena ovog kaznenog djela ima teroristička obilježja, zasad službeno još nije potpuno kvalificirano kao kazneno djelo protiv čovječnosti, trebamo još vidjeti rezultate krim istraživanja.

Zasad ne mogu potpuno potvrditi da je htio ući u vladu, ali ne mogu to niti isključiti. Policijski službenici su odbili napad", kazao je Milina piše N1.

Ranjeni policajac se oporavlja u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje će sljedeći tjedan započeti rekonstrukcija njegove lijeve ruke.

Popularni Članci