POČELA BERBA Upozoravaju iz Neretve: Imamo indicije da se uvozna lubenica miješa s domaćom

Autor: dubrovackidnevnik.hr
"Tek što je krenula berba lubenica u dolini Neretve, pojavili su se problemi za proizvođače". - piše u priopćenju za javnost predsjednik udruge Neretvanska mladež Željko Bjeliš.

Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti:

"Svjedoci smo posljednjih dana velikog priljeva lubenice sa područja EU, ali i uvoza lubenice iz Albanije. Ponavlja se već godina poznat scenarij, kada u vrijeme dozrijevanja Neretvanska lubenice, ali i lubenice iz drugih krajeva Hrvatske, uvozna lubenica preplavi tržište. Međutim, primjetna je posebno i još jedna stvar koja posebno smeta proizvođače lubenica. Naime, određeni trgovci i trgovci-proizvođači, miješaju domaću lubenicu sa uvoznom, najčešće albanskom, zatim je pakiraju, deklariraju i reklamiraju kao domaću – Hrvatski proizvod.

Još 20.travnja 2020., uputili smo dopis Ministarstvu poljoprivrede, Državnom inspektoratu. Ministarstvu gospodarstva i HGK, sa Zahtjevom da se otvori prostor domaćim proizvodima, pa tako i lubenici. Rezultati su vidljivi! Nije samo problem sa lubenicom. I svi drugi proizvodi imaju otežanu prodaju. Čak se na pojedinim otkupima, roba 'uzima na otvoreno', tj. ne izdaje otkupni blok i time krši Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

U Republiku Hrvatsku, odnosno prostor EU ulazi lubenica pod ceradom, u rinfuzi i na slami. Sjetimo se uvjeta koji su naši proizvođači i izvoznici trebali zadovoljiti da bi voće i povrće ušlo na područje EU. Očito je da ili nismo ravnopravni ili netko ne radi svoj posao.

Još veći teret proizvođačima je izostanak turističke sezone, pa samim tim i smanjena ukupna potrošnja.

Zbog indicija da se uvozna lubenica miješa sa domaćom lubenicom, a reklamira, deklarira i prodaje kao domaći proizvod, zatražili smo hitan nadzor Državnog inspektorata po ovome pitanju, a o svemu obavijestili i Ministarstvo poljoprivrede. "  piše u priopćenju.

Popularni Članci