test

PFIZER KASNI Javili da neće još isporučiti dogovorene doze cjepiva

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
AMERIČKA tvrtka Pfizer, koja je u suradnji s njemačkim laboratorijem BioNTechom osmislila cjepivo protiv covida-19, danas je iznijela "plan" koji bi trebao omogućiti da se najavljeno kašnjenje isporuke cjepiva ograniči na tjedan dana.

"Pfizer i BioNTech razvili su plan koji će im omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta za Europu kao i isporuku znatno većeg broja doza cjepiva u drugome tromjesečju", stoji u zajedničkom priopćenju dviju tvrtki.

Zemlje EU-a koje su naručile cjepivo Pfizer/BioNTech strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od "tri do četiri tjedna".

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je u Lisabonu da joj je Pfizer zajamčio da će na vrijeme dostaviti predviđene doze za prvo tromjesečje.

"Razgovarala sam s predsjednikom uprave Pfizera koji mi je potvrdio da će biti kašnjenja u isporuci, ali i da ćemo u prvom tromjesečju dobiti predviđenu količinu doza", rekla je von der Leyen u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare s portugalskim premijerom Antonio Costom. 

Pfizer je priopćio da se "počevši od 25. siječnja vraćamo prvobitnom rasporedu isporuka za zemlje Europske unije, a od 15. veljače povećat ćemo isporuku", dodaje se u priopćenju. 

"Da bismo ovo realizirali, moramo provesti određene izmjene u proizvodnom procesu".

Američka grupa Pfizer i njemački BioNTech u petak su neočekivano upozorili da do početka veljače zemljama članicama EU nisu u mogućnosti isporučiti ranije dogovorene tjedne količine cjepiva, prenosi Index.

Popularni Članci