Petir pitala Komisiju kada će zaštititi hrvatske poljoprivredne proizvode

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir postavila je pitanje Europskoj komisiji kada se može očekivati rješenje zahtjeva za registraciju zemljopisnog podrijetla i oznake izvornosti za Istarski pršut te ostale proizvode iz Hrvatske za koje su zahtjevi podneseni. 

Za zaštitu oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka izvornosti za poljoprivredne i prehrambene proizvode - Istarski pršut dokumentacija je uz zahtjev EK podnesena 4.10.2012. godine. Informacija o tome objavljena je u Službenom listu EU C 155/3 od 1. lipnja 2013. godine.

Prema informacijama koje se mogu pronaći na internetskoj stranici EK s područja Hrvatske je do sada uz Istarski pršut prijavljeno još 14 proizvoda:Lički krumpir, Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje, Meso zagorskog purana, Dalmatinska maraska / Dalmatinska maraška, Neretvanska mandarina, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Virovitička paprika, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Drniški pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Krčki pršut, Dalmatinski pršut, Baranjski kulen, Varaždinsko zelje, a samo je za Istarski pršut ta informacija objavljena u Službenom listu EU.

Niti jedan podneseni zahtjev iz Hrvatske do sada još nije riješen te je Petir u okviru sjednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta to pitanje već postavila Europskoj komisiji, a sada ga je uputila i pisanim putem.
Petir je ujedno napomenula da internetska stranica na kojoj se navedene obavijesti mogu pronaći još uvijek nije prevedena na hrvatski jezik (prevedena je na ostale europske jezike).

Popularni Članci