PA JE LI MOGUĆE DA TO NE ZNA?! Kolinda u sučeljavanju napravila novi teški gaf, svi se čude

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Kolinda Grabar Kitarović je u večerašnjoj debati ustvrdila da se proračun ne puni isključivo porezima. Ni inače nije lako slušati političare kad pričaju o ekonomiji, a pogotovo je to iskustvo bolno kada je u pitanju Kolinda Grabar-Kitarović, koja se očito ne snalazi u svemu tome što joj je netko napisao u bilježnicu.

Tako je u današnjem sučeljavanju kritizirajući Milanovićevu politiku ispalila da se proračun ne puni isključivo porezima nego i "ekonomskom djelatnošću", piše Index

"Porezna opterećenja su prevelika. Ne želim se svidjeti svakome, inače bih govorila što svatko želi čuti, a ja sam previše kontroverzna. Vlada Zorana Milanovića je podigla PDV s 23 na 25, to je bio velik udar. Zalažem se za smanjenje poreznih i parafiskalnih nameta, to je jedini način za osigurati veće plaće, nova radna mjesta, investicije i ostanak. Zalagat ću se za snažnije rasterećenje plaća, veće plaće.

Inače proračun se ne puni isključivo porezima, puni se ekonomskom djelatnošću, prije svega izvoznom djelatnošću, punjenje proračuna naplaćivanjem poreza je nešto što  je sasvim zastarjelo i što moderne države napuštaju", rekla je Kolinda.

Glavni prihodi proračuna su razni porezi, PDV je tu na prvom mjestu, i mirovinski doprinosi, koji su zapravo isto porez.

Za pretpostaviti je da je Kolindi netko rekao da povećanje poreza ne znači nužno i povećanje poreznih prihoda, a isto tako povećanje poreznih prihoda može proizaći iz povećanja ekonomske aktivnosti, a da se porezna stopa ne poveća.

No njoj se to sve pomiješalo u glavi pa je zaključila da se proračun ne puni samo porezima nego i "ekonomskom djelatnošću". Nadamo se da ćemo u budućnosti imati kandidate koji barataju barem osnovama ekonomije, za koje nije potrebno posebno obrazovanje, nego samo malo informiranja i prosječna inteligencija.

Popularni Članci