Ovo su odgovori na sva pitanja u vezi prelaska hrvatske granice

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dubrovacko-neretvanska.policija.hr
Mnogi građani čekali su da se propusnice uklone i kao i da se granica može bezbolnije proći. Dio je to popuštanja epidemioloških mjera koje su se još do prije nekoliko dana morale poštovati. Upravo zato što je još jučer prelazak preko granice izgledao drukčije, puno je pitanja koja zanimaju stanovnike kada je u pitanju ta tema.

No, odgovori su tu! Portal eMeđimurje je u svojoj rubrici “Pitanja i odgovori” omogućio čitateljima da bitna pitanja u vezi prelaska granice postave Krunoslavu Fekonji, voditelju Službe za granicu PU međimurske. Odgovori su prilagođeni novonastaloj situaciji jer je tek danas donesena odredba o popuštanju jedne mjere koja je mnogima bila problem.

Dakle, nema više samoizolacije nakon povratka u Hrvatsku!

Nema više zapreka prelaska granice

Jedna čitateljica portala eMeđimurje pitala je može li u Hrvatsku iz Austrije doći s djecom koja nemaju hrvatske dokumente. Djeca namjeravaju posjetiti oca, a kako je navela, nekretninu u Hrvatskoj imaju, no nisu više prijavljeni. Zanimalo ju je treba li napraviti test na koronavirus prije dolaska u Hrvatsku. Fekonja je odgovorio da test nije potreban i da žena može slobodno doći s djecom u Hrvatsku.

Bosanskog državljanina s radnim mjestom u Sloveniji zanimalo je može li 72 sata biti u BiH u samoizolaciji te se onda vratiti natrag u Sloveniju s potvrdom poslodavca i može li samoizolaciju odraditi u Sloveniji. Voditelj granične policije u Međimurju odgovorio mu je da to nije moguće. Jedna žena kaže da njezin muž i kćer imaju njemačko državljanstvo dok ona ima hrvatsko s prebivalištem u Njemačkoj pa ju zanima mogu li oni skupa u obiteljsku kuću na Krk. Odgovor je potvrdan, no da je potrebno priložiti dokaz da su vlasnici kuće.

“Zanima me mogu li doći u Hrvatsku iz Njemačke u kojoj trenutno radim? Došao bih na rok od 72 sata zbog potrebe obavljanja poljoprivrednih radova. Zemljište imam u svom mjestu boravišta. Moram li biti u samoizolaciji ili mogu raditi na polju?”, pitao je jedan čitatelj eMeđimurja na što mu je Fekonja odgovorio da ne mora biti u samoizolaciji prilikom dolaska i da slobodno može obaviti radove uz pridržavanje epidemioloških mjera i preporuka.

Dolazak i odlazak u Srbiju ili BiH

Jedna hrvatska državljanka koja radi u Hrvatskoj te još ima i srpsko državljanstvo pitala je koja je procedura prelaska granice jer bi vikendom htjela posjećivati bolesnog oca koji živi u Srbiji. Isto tako, zanima ju je li tu riječ o zadržavanju do 72 sata.

“Mi ćemo vam omogućiti izlaz iz Hrvatske. Raspitajte se da li će vas Srbija primiti. Povratak natrag u bilo koje vrijeme pa i 72 sata je neupitan”, odgovorio je Fekonja.

Jedna žena je pitala može li njezin otac sa stalnom adresom u Hrvatskoj otići u posjet svojoj nepokretnoj majci u BiH i može li tamo biti tri dana bez izolacije kada se vrati u Hrvatsku. Fekonja odgovara da posjet od tri dana nije moguć jer je u BiH obvezna samoizolacija od 14 dana.

Čitateljica je rekla da ona radi u Njemačkoj, pa bi ona njezin umirovljeni suprug Nijemac došli u kuću u Bosni te ju koristili u lipnju tijekom dva tjedna godišnjeg odmora. Nju zanima može li ići za Bosnu i vratiti se na vrijeme.

“Vaš tranzit je moguć, a za supruga morate imati potvrdu da će ga BIH primiti”, odgovorio je Fekonja.

Popularni Članci