OTVORENE SU GRANICE Postoji mogućnost da se uvedu i testovi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Robert Anic/PIXSELL
Hrvatske granice od jutros su, kako je jučer Indexu potvrdio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, otvorene.

Stožer je u međuvremenu objavio više informacija o odluci o izmjenama i dopuni odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koju su donijeli, piše Index.

Prema odluci hrvatskim državljanima omogućava se ulazak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u inozemstvo, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodatno, kada postoje poslovni razlozi ili gospodarski interesi, ulazak u Republiku Hrvatsku, uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, omogućava se i: 

- građanima država članica EU i članovi njihovih obitelji

- državljanima trećih zemalja koji u osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ

- osobama koje imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize

Među izuzetke kojima je odobren ulazak, uz one ranije navedene, dodane su i osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, a svi oni mogu prelaziti državnu granicu uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Stožer na presici pojasnio nova pravila

Na presici Stožera Božinović je dodatno objasnio nova pravila

"Jučerašnja odluka je hrvatskim državljanima omogućila izlazak i ulazak na teritorij Republike i Hrvatske, u skladu s uputama HZJZ-a", rekao je Božinović.

Kazao je kako je to prvenstveno u smislu kako bi se reaktiviralo gospodarstvo i kako bi gospodarstvenici mogli doći u Hrvatsku. Dolazak je moguć i zbog nužnih osobnih razloga. Božinović je kazao kako ti osobni razlozi mogu biti različite prigode, ali prvenstveno prisustvovanje sahranama i slično.

Mjere HZJZ-a su striktne. Ako bude trebalo, mogu se uvesti i testovi na granicama", rekao je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako se zasad ne razmišlja o uvođenju testiranja na granicama. 

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak kaže da ljudi koji ulaze u Hrvatsku više neće morati u samoizolaciju, ali da bi, sukladno uputama HZJZ-a, trebali izbjegavati više kontakata. 

HZJZ je objavio i upute koje možete pogledati OVDJE.

Popularni Članci