OD MARTINOVIĆA SE OPROSTIO I PLENKOVIĆ 'Njegovo ime bit će trajno zabilježeno u hrvatskoj kulturnoj povjesnici'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputili su izraze sućuti u povodu smrti velikana hrvatskog glumišta Miše Martinovića.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji glumca Miše Martinovića u kojoj stoji:

"Poštovana obitelji,

sa žaljenjem sam primio vijest o smrti proslavljenog kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Miše Martinovića.

Napustio nas je jedan od velikana hrvatskog glumišta i doajen dubrovačkog teatra kojeg ćemo pamtiti po iznimnim kazališnim, televizijskim i filmskim ostvarenjima.

Premda se glumom počeo baviti slučajno, u zatvoru u kojem je završio nakon Križnoga puta, ostvario je briljantnu glumačku karijeru.

Istaknuo se mnogobrojnim ulogama u djelima dubrovačkih pisaca te je kontinuirano sudjelovao u predstavama Dubrovačkih ljetnih igara. U svom bogatom glumačkom opusu snažno je bio vezan za svoj voljeni Dubrovnik u kojem je odigrao 120 uloga.

Veliku popularnost, trajno poštovanje i simpatije gledatelja ostvario je ulogom Brice Pridsidnika kojeg je utjelovio u kultnoj seriji „Naše malo misto“. Jednu od kultnih humorističnih serija s jednakim su zanimanjem pratile generacije televizijskih gledatelja, kako tijekom prvog emitiranja početkom sedamdesetih godina tako i tijekom višekratnih repriziranja.

Brico Pridsidnik, Dubrovčanin sa svojim prepoznatljivim govorom osvojio je srca gledatelja i izvan hrvatskih granica te pridonio svrstavanju "Našeg malog mista" među najbolja i najpopularnija djela hrvatske kinematografije.

Svoj iznimni talent pokazao je ne samo kao glumac, već i kao redatelj.

Za svoje umjetničko stvaralaštvo dobio je Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo.

Njegova smrt ostavlja prazninu u hrvatskom glumištu, a njegovo ime bit će trajno zabilježeno u hrvatskoj kulturnoj povjesnici.

Uime Vlade i moje osobno primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.“

Obuljen Koržinek: S gosparom Mišom smo upijali akcente i usavršavali naš dubrovački

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu smrti velikana hrvatskog glumišta Miše Martinovića.

Ministrica je u sućuti zapisala kako je Miše Martinović, koji je umro u nedjelju u 96. godini u Dubrovniku, bio umjetnik koji je desetljećima oživljavao stoljećima stare dubrovačke riječi i misli i pretvarao ih u našu suvremenost.

Kako je dodala, od prvih koraka u Gavelinoj inscenaciji Vojnovićeve „Dubrovačke trilogije“, kad je igrajući Vuka „Na taraci“ oživio smiraj dubrovačke vlastele, preko svih ostalih legendarnih otjelovljenja Vojnovićevih, Držićevih, Gundulićevih, Krležini ili Goldonijevih likova, on je davao "jedinstvenu glumačku energiju, neusporedivu ljubav prema kazalištu i radost glume".

Podsjetila je kako je u „Dundu Maroju“ odglumio sve ključne uloge, od Mara, preko Bokčila do Dunda, u „Stancu“ je bio i Đivo i Stanac, a bio je i Vojnovićev Vuko, Lukša, Lujo, Niko i Jerko.

"Upravo zbog toga, svi mi koji smo imali privilegiju gledati ga i pratiti od djetinjstva u sjajnim izvedbama, hitovima Dubrovačkih ljetnih igara, s gosparom Mišom smo upijali akcente i usavršavali naš dubrovački", ustvrdila je Obuljen Koržinek, dodavši da su mu posebno zahvalni  jer ih je podsjećao kako su "ponosni nasljednici tog jezičnog i književnog blaga."

Po njezinim riječima, bez njegovog Frana, kultna „Kafeterija“ ne bi godinama bila hit-predstava za koju su se nadodavali redovi stolica i zbog koje je Gundulićeva poljana odjekivala smijehom i aplauzom, a ni Krležin „Aretej“, ni Euripidove „Feničanke“, bez njegovih virtuoznih dramskih ostvarenja ne bi bile predstave koje su s pravom upisane u antologiju nacionalnog teatra.

Ostvario je i više filmskih uloga, nacionalnu popularnost zaslužio ulogom Brice u „Malom mistu“, no šest desetljeća ostao je vjeran zahtjevnom kazališnom poslu.

"Zajedno s generacijama Dubrovčana koji su pratili na stotine njegovih izvedbi ne samo na Dubrovačkim ljetnim igrama, nego i u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, svaki put kad pogledamo prema Sponzi, sjetit ćemo se njegovih maestralnih „dozvola“ glumcima da uđu i zaposjednu grad svojom umjetnošću. Svijetlost vječna neka svijetli našem nezaboravnom knezu od glumaca i glumačkog umjeteonstva", zapisala je ministrica.

Popularni Članci