Od 1. srpnja meso jeftinije do 40 posto, cigarete poskupljuju u dva navarata

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: sciencefocus.com
Domaća prehrambena industrija od 1. srpnja naći će se u procjepu između Scile i Haribde – s jedne strane se ukidaju carine zemljama EU-a, a na drugoj strani prestaju važiti povoljni regionalni trgovinski ugovori izlaskom Hrvatske iz CEFTA-e.

 

Doduše, još uvijek tinja nada da će Europska komisija “slomiti” BiH da trgovinski režim s Hrvatskom jednostavno “naslijedi” ugovore koji su važili u okviru CEFTA-e, ali za sada dogovora nema. Stipan Bilić, direktor Udruženja konditora Hrvatske, rekao je za Slobodnu Dalmaciju kako će zbog ukidanja carina na niz prehrambenih proizvoda dugoročno sasvim sigurno propasti dobar dio primarne i prerađivačke prehrambene industrije, ali da će zato profitirati - potrošači.
 
Iako će se cijena mlijeka povećati za prosječno 10 posto, postupno  će početi padati cijene mesa, brašna, čokolade, vina, slatkiša, dodataka i začina za prehranu i drugih prehrambenih artikala, jer su carine za njih do sada iznosile od pet do 40 posto.
 
'Ukidanjem carina od 40 posto na meso i mesne prerađevine vrlo brzo će se sniziti cijena mesa, ali mislim da u kratkom roku neće doći dio pojeftinjenja mesnih prerađivačkih proizvoda zbog toga što će građani ostati lojalni domaćim proizvodima na koje su navikli. Odnosno, ako na policama i bude više stranih jeftinijih mesnih prerađevina, građani će i dalje, barem u kratkom roku, preferirati domaće proizvode na čiji su ukus naviknuli,' smatra Bilić, dodajući kako će nekonkurentna domaća prehrambena industrija nakon ukidanja zaštitnih carina jednim dijelom bankrotirati.
 
 
Također, kako se može očekivati,  manje carine neće ugroziti domaću proizvodnju piva, sokova i vode, dijelom zbog velike voluminoznosti tih proizvoda što poskupljuje njihov transport.  Kada je u pitanju vino, za koje su carine do sada iznosile 50 posto, problem je i to što EU ima s Čileom ugovor o 10 postotnom iznosu carine, pa će sve to imati jak utjecaj na cijene stolnog, kvalitetnog i vrhunskog vina. Bilić napominje kako bi se na udaru mogle naći i tvrtke koje se bave proizvodnjom slatkiša, te začina i dodataka za jelo.
 
Mlijeko skuplje od prosjeka
 
Što se tiče mlijeka, u Njemačkoj najmanja cijena mlijeka iznosi 3,7 kuna za litru, a većina proizvođača prodaje u toj zemlji litru mlijeka od 50 do 90 centi, dakle od 3,75 do 6,7 kuna.
 
U Nizozemskoj litra mlijeka košta od 70 do 90 centi (5,2 do 6,7 kuna), u Španjolskoj prosječno košta 80 centi (oko 6 kuna), Poljskoj 60 centi (oko 4,5 kuna), dok u Parizu za litru mlijeka treba izdvojiti i do 1,2 eura, odnosno i do 9 kuna. Novim poskupljenjem mlijeka, koje je prvo neslužbeno “najavila” tvrtka “Dukat”, čiji je vlasnik francuski “Lactalis”, cijena litre trajnog mlijeka u Hrvatskoj će se kretati oko jednog eura, dakle bit će viša od prosječne cijene litre trajnog i svježeg mlijeka u zemljama EU-a.
 
Od 1. srpnja povećat će se u dva navrata trošarine za cigarete pa će tako kutija cigareta ulaskom u EU biti skuplja od dvije do tri kune od tog datuma, od siječnja 2014. još par kuna, a treće poskupljenje pušače čeka krajem 2017. godine.
 
Cijene kozmetike, tekstila, odjeće i obuće, dakle robe široke potrošnje i namještaja bi ulaskom u EU trebale ostati na sadašnjim razinama jer carina na uvoz iz Unije ni sada nema, a postoji mogućnost blagog pada zbog manjih troškova manipulacije na graničnom prijelazu.
 
Polovni automobili bi trebali pojeftiniti, jer se više neće plaćati penalizirajuća trošarina koja je sada za vozila do 1600 “kubika” veća za 50 posto u odnosu na trošarine za nove automobile, a čak 100 posto veća za aute koji imaju obujam motora veći od 1600 “kubika”. 
 
Prosječna cijena premije obveznog autoosiguranja u Hrvatskoj iznosi oko 200 eura, u Sloveniji 174 eura, skuplje je u Austriji, Švicarskoj i Italiji, a jeftinije u Francuskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj. Dakle, tek treba vidjeti što će jača konkurencija donijeti Hrvatskoj – u Sloveniji je ulaskom u EU cijena pala za oko 50 eura.
 
Telekomunikacijski roaming će pojeftiniti nakon 1. srpnja, tako da će minuta odlaznog poziva prema zemljama članicama EU-a unije iznositi najviše 0,24 eura ili 1,8 kuna (plus PDV), dok će cijena minute dolaznog poziva iznositi najviše 0,07 eura ili 53 lipe (plus PDV). Pojeftinit će i surfanje – najviša cijena za prijenos podataka bit će 0,45 eura (3,37 kuna) po megabajtu, a najviša cijena SMS poruke u roamingu bit će 0,08 eura (60 lipa).
 
Pojeftinit će i kupnja na internetu za proizvode iz EU-a jer se ukidaju carine i skupi postupci carinjenja robe. Građani Hrvatske imat će pravo studirati u bilo kojoj članici Unije pod istim uvjetima kao i državljanin te zemlje.

 

Popularni Članci