'

Obuka granične policije u Kuparima: „Kontrola kretanja migranata moguća je samo suradnjom graničnih policija"

Autor: Ahmet Kalajdžić Autori fotografija: Ahmet Kalajdžić
Obuka u Kuparima bila je izvrsna prilika da se pod okriljem FRONTEX-a na okupu nađu policajci koji su dnevno u kontaktu s migrantima. Zajednički su utvrdili kako se najbolje nositi s problemima koje nosi izbjeglički val. 

Dva tjedna je u Kuparima trajala intenzivna obuka pripadnika Granične policije zemalja koje se nalaze na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti. I Hrvatska je na maršruti migranata, o čemu najbolje mogu svjedočiti naši granični policajci, ali i pravosuđe, a tu je i najnoviji primjer kada je više migranata Granična policija u srijedu ujutro zatekla na području Knežice. Obuka u Kuparima bila je izvrsna prilika da se pod okriljem FRONTEX-a na okupu nađu policajci koji su dnevno u kontaktu s migrantima, tako da su zajednički utvrdili kako se najbolje nositi s problemima koje nosi izbjeglički val. Taj val traje već duže od desetljeća, otkad migranti pojačanom brojnošću i dinamikom prolaze ovim dijelom Europe. Posebno je to uočljivo nakon tzv. Arapskog proljeća, otkad migranti posebno intenzivno prelaze i preko teritorija Hrvatske te putuju ka zemljama “stare EU“. 

Stekli znanja i iskustvo 

FRONTEX je Agencija za graničnu i obalnu stražu Europske unije i sljednica je bivše Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica EU. Policijske akademije MUP RH i Savezne Republike Njemačke dobile su od te EU agencije za sigurnost vanjske granice sredstva za realizaciju zajedničkog projekta “Together on EU southeastern external border: efficiency with high ethical standards - Land Border Surveillance training with implication on fundamental rights. An EU and non-EU country training initiative“. Slična obuka traje već pune četiri godine i dosad je obuhvatila ukupno 216 policijskih službenika granične policije zemalja sudionika tzv. zapadnobalkanske migrantske rute. Obuka je omogućila umrežavanje i razmjenu iskustava i pripadnika granične policije država koje nisu članice EU, pri čemu je obuka posebno naglasila europske standarde u zaštiti granica. 

Na obuci smo zatekli i Krešimira Kanižu iz Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik“ koji ističe da se ta služba bavi suradnjom na razini edukacije i obrazovanja hrvatskih policajaca te međunarodnih policijskih službenika koji rade u FRONTEX-u. 

„Ovaj su put u radionicu bila uključena dva službenika i jedna službenica koji rade na razvoju programa za FRONTEX te sudjeluju u operativnim aktivnostima. Naglasak radionice bio je smanjivanje ilegalnih ulazaka migranata uz poštivanje ljudskih prava, kao i obučavanje operativnih vođa koji će na terenu koordinirati rad granične policije“, rekao je Kaniža, a zatim pojasnio kako je ova dvotjedna obuka zapravo napredni modul.  

„Realiziramo je već petu godinu u suradnji sa SR Njemačkom. Tema je taktika postupanja na zaštiti zelene granice s naglaskom na zaštiti ljudskih prava, ali i taktičkoj medicini jer se policijski službenici svih država na zapadnobalkanskoj ruti susreću i s ozlijeđenim migrantima pa je spašavanje ljudskih života prioritet u postupanju. Naprednu obuku pohađaju vođe grupa i policijski službenici koji se bave obukom granične policije. Kako se Republika Hrvatska, prije ulaska u Europsku uniju suočavala sa sličnim problemima, stekli smo određena znanja i vještine u dugogodišnjem radu s nezakonitim migrantima. S kolegama iz Njemačke ta stečena znanja možemo prenijeti kolegama koji se sad suočavaju s migrantskim valom. Da bismo osigurali transfer znanja i vještina na druge službenike granične policije u matičnim državama  polaznika, u obuku smo uključili i teme vezane uz planiranje i izvođenje nastave, osobito praktičnih vježbi. Time će  polaznici biti svojevrsni multiplikatori, diseminirati znanje i osigurati veći doseg obuke“, izjavio je Kaniža.  

Desetljeće ispred ostalih 

Policije regije sada su zapravo u poziciji u kojoj se Hrvatska nalazila prije jednog desetljeća.  

„Cilj Hrvatske je jačanje njihovih kapaciteta, a mi smo tu da im pomognemo svojim iskustvima i stečenim znanjima. Osobno sam bio u misijama u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Grčkoj pa znam kako funkcionira migrantski val. Imamo odličnu međunarodnu suradnju i bitno nam je umrežavanje policijskih službenika jer se svi suočavamo s istim izazovima. Isti migrant prođe rutu od Turske do Njemačke i svi operativni sustavi moraju biti povezani da bismo bili učinkoviti u borbi protiv nezakonitih migracija. 

Za veće je izazove, uz edukaciju, nužna i bolja materijalna opremljenost granične policije. Kaniža govori kako se na tome radi i u Hrvatskoj.  

„Dobro opremljeni policijski službenik je najbolji policijski službenik. Policijska akademija se bavi obrazovnim dijelom, a što se tiče opreme, Ministarstvo unutarnjih poslova do sada je kroz 220 milijuna eura iz EU fondova opremilo graničnu policiju, što kroz tehniku, što kroz drugu opremu“, govori.  

Upravo umrežavanje je važno za slučajeve u kojima je potrebna pomoć u smislu lakšeg i bržeg uspostavljanja kontakta.  

„Osnovno poznavanje policijskih službenika naših država je dobro, ali se za svaku informaciju uvijek mora ići službenim kanalima. Praktičnu obuku prolaze i kolege iz Specijalne policije, upravo smo završili jednu takvu obuku. Cilj obuke je spašavanje života jer je od neprocjenjivog značaja spasiti ljudski život“, zaključuje Kaniža. 

Razgovarali smo i s predstavnikom Granične policije Sjeverne Makedonije, Aleksandrom Dimovskim. On ističe kako je njegovim kolegama, uz sve manje kadra, izazov pokriti cijelu granicu, ali je ove godine srećom manje migranata.  

„ Od 2022. radimo s FRONTEX-om, a prije toga su nam na temelju bilateralnih dogovora od 2015. pomagale Srbija, Hrvatska, Češka, Mađarska, Slovačka, Austrija i Slovenija. S nama je sad na granici FRONTEX i imamo dosta patrola. Iako među migrantima ima i onih s kriminalnom prošlošću, osobno vjerujem da se naši građani osjećaju sigurno jer sve rješavamo kako treba. O kriminalitetu i oružanim grupama migranata na Balkanskoj ruti imamo i obavještajne podatke, a radionice koje su u koordinaciji FRONTEX-a ključne za uspjeh. No, najveća vrijednost jest to da ostaje umreženost kolega bez birokratskih prepreka“, zaključio je Dimovski.  

Popularni Članci