'OBILJEŽEN SAM, BILO ME STRAH' Država Ivici Sinanoviću mora isplatiti 23 tisuće kuna s kamatama!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivica Sinanović, društvene mreže
Zbog 58 dana provedenih iza zatvorskih rešetaka jer je usmrtio čovjeka koji mu je nepozvan banuo u Župni ured, Republika Hrvatska prema presudi dubrovačkog Općinskog suda Ivici Sinanoviću mora isplatiti 23.200 kuna s kamatama. Don Ivica, bivši župnik iz Banovića, tražio je 80 tisuća kuna odštete, ali mu je sud uvažio tek jednu četvrtinu odštetnog zahtjeva.

Povod tužbi je pravomoćna presuda Vrhovnog suda koji je potvrdio presudu Županijskog suda u Dubrovniku, a prema kojoj je Sinanović oslobođen krivnje za ubojstvo mještanina Marka Kraljevića 22. svibnja 2012. u Banićima.

- Dok sam bio u istražnom zatvoru, pravosudni policajci su me iz zatvora u Dubrovniku vozili na vještačenje u PB Vrapče što me izložilo neudobnom prijevozu u vozilu i nelagodi radi svih pretraga. Osim što sam 58 dana bio pritvoren, protiv mene se 4 godine i 9 mjeseci vodio kazneni postupak. Sve do presude Vrhovnog suda, trpio sam strah za konačan ishod postupka jer mi je kao svećeniku teško narušen ugled, a dekretom dubrovačkog biskupa sam u svibnju 2012. razriješen službe upravitelja Župa u Banićima i Liscu te mi je zabranjeno vršiti čine svetog reda. Na sve to sam obilježen kao svećenik koji je ubio člana svoje župe zbog čega više ne mogu obavljati svećeničku službu kojoj sam posvetio cijeli svoj život - naznačio je u tužbi Sinanović pritom potražujući 80.000 kuna za povredu prava na čast, ugled, dobar glas, dostojanstvo i neosnovano lišenje slobode, piše Jutarnji. 

Pojadao se i da se u ćeliji u kojoj je boravio u istražnom zatvoru osjećao “onako kako ne bi poželio ni najgorem neprijatelju”.

- Bila je to mala prostorija, sa četiri do pet osoba, a u njoj WC i stol za kojim se jede. To su nepojmljivi uvjeti u ćeliji nerazumne veličine. Nakon svega ovog preživio sam srčani udar te mi je lani ugrađen stent. Dobio sam šećernu bolest, štitnjača mi ne radi, krv mi je oslabila i odlazim psihijatru koji mi je dao terapiju - naznačio je još Sinanović tvrdeći i da je morao otići u mirovinu jer mu biskup, ni nakon oslobađajuće presude, nije dodijelio župu.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci