'

Obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, evo što je bitno znati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: PEXSELS
I ove godine, 22. rujna diljem Republike Hrvatske obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tom prigodom Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo detaljan tekst o samom danu, kaznenim djelima zabilježenim ove godine, ali i načinima kako se suočiti s nasiljem i kako na njega reagirati. 

Dan je to koji ima za cilj podizanje svijesti o važnosti sprječavanja nasilja prema ženama. 

U Hrvatskoj se obilježava u znak sjećanja na tragični događaj od 22. rujna 1999. godine, kada su na Općinskom sudu u Zagrebu, tijekom brakorazvodne parnice, ubijene tri žene, a jedna djelatnica suda teško ozlijeđena. Nasilje nad ženama predstavlja ozbiljan društveni problem i kršenje osnovnih ljudskih prava, a Nacionalni dan podsjeća na potrebu kontinuirane borbe protiv nasilja, poticanja međuinstitucionalne suradnje te pružanja adekvatne podrške ženama, žrtvama nasilja. No osim toga, Nacionalni dan nas podsjeća i na potrebu ulaganja konstantnih napora i djelovanja kako bi se osigurala ravnopravnost i rodna jednakost žena u društvu.

Kaznena djela i prekršaji

Samo u prvih osam mjeseci 2024. godine evidentiran je porast broja kaznenih djela nasilja u obitelji za 8,8 % (5 733 KD/ 2024.) u odnosu na isto razdoblje prošle godine (5 268 KD/2023.). Riječ je o kaznenim djelima koja se najčešće čine nasilničkim ponašanjem u obitelji / između bliskih osoba (tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, prijetnje i nasilje u obitelji) uključujući ubojstva bliskih osoba.

Isto tako, u prvih osam mjeseci 2024. godine evidentiran je porast broja žrtava nasilja u obitelji za 14 % (1.693/2024.) u odnosu na isto razdoblje prošle godine (1.485/2023.). Nadalje, u prvih osam mjeseci 2024. godine evidentirano je ukupno 28 ubojstava u kojima je devet ubijenih žena, a od kojih su tri žene ubili njihovi intimni partneri. U istom razdoblju 2023. godine evidentirano je ukupno 17 ubojstava u kojima je bilo pet ubijenih žena, od kojih su tri žene ubili njihovi intimni partneri.

S druge strane, u prvih osam mjeseci 2024. godine zabilježeno je smanjenje broja počinitelja i žrtava prekršaja nasilja u obitelji, i to počinitelja za 7,4 % (5.074/2023. na 4.697/2024.) te žrtava za 6% (5.506/2023. godine na 5.178 /2024.) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Žrtve navedenih djela su u većini osobe ženskog spola.





Aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova
 
Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano radi na pronalaženju rješenja za smanjenje nasilja prema ženama kroz sustavne i ciljane aktivnosti i to od onih operativnih, klasičnih represivnih do preventivnih aktivnosti.
Jednako tako, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ravnateljstvo policije ulažu kontinuirane napore kako u edukaciju policijskih službenika tako i u nadzorno usmjerivačku djelatnost sve u cilju boljeg prepoznavanja i otkrivanja kaznenih djela povezanih s nasiljem nad bliskim osobama.

Isto tako, tijekom godine policija kontinuirano radi u Nacionalnom kao i u županijskim timovima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te gradskim (općinskim) timovima za prevenciju i borbu protiv nasilja i drugih ugroza.

Ogromni napori ulažu se u prevenciju i senzibilizaciju javnosti te ciljanih društvenih skupina, a koju postižemo kroz kontinuiran i sustavan rad te provedbu preventivnih projekata i programa te preventivnih kampanja kao što je kampanja "Lily". Spomenuta kampanja usmjerena je na sprječavanje nasilja prema ženama i nasilja u obitelji, a dodatno kroz svoje komponente kampanja sadržava i aktivnosti namijenjene osobama muškog spola s ciljem njihove senzibilizacije na temu ravnopravnosti spolova kao i isključivanja svih oblika nasilnog ponašanja.   
 
"Femicide Watch"

Isto tako, tijekom godine, predstavnici Ravnateljstva policije kontinuirano participiraju i aktivno sudjeluju na radnim sastancima Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka i analizu slučajeva ubojstava žena i izvještavanje - „Femicide Watch“ Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a na kojem daju aktivan doprinos suzbijanju rodno uvjetovanog nasilja.

Promatračko tijelo bavi se analiziranjem konkretnih slučajeva femicida, unaprjeđenjem prakse postupanja policije u visoko rizičnim slučajevima, suradnjom nadležnih tijela te predlaganjem izmjena kaznenog zakonodavstva vezano uz rodno utemeljeno nasilje od kojih je najznačajnija nedavno uvođenje novog kaznenog djela u Kazneni zakon "Teško ubojstvo ženske osobe".  



Pilot projekt referiranja žrtava na Nacionalni pozivni centar 116 006
 
I ove godine nastavlja se provedba pilot projekta referiranja žrtava na Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006. Naime, riječ je o projektu u kojem sudjeluju Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave i digitalne transformacije te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima. Cilj je osigurati praksu da žrtvu, uz njezinu suglasnost, a nakon prijave kaznenog djela policiji, kontaktiraju djelatnici Udruge/NPC-a. U projektu sudjeluju VII. policijska postaja Zagreb, sve policijske postaje Policijske uprave koprivničko-križevačke, bjelovarsko-bilogorske, požeško-slavonske, virovitičko-podravske i ličko-senjske.
 
EU Direktiva 2024/1385 Europskog parlamenta i Vijeća o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji
 
U svibnju ove godine Vijeće Europske unije donijelo je prvi zakonodavni akt na razini Europske unije o suzbijanju nasilja nad ženama, DIREKTIVA (EU) 2024/1385 Europskog parlamenta i Vijeća o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Nova EU Direktiva usmjerena je na jačanje mjera za zaštitu žena od svih oblika nasilja. Svrha spomenute Direktive je osigurati sveobuhvatan okvir za učinkovito sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u cijeloj Europskoj uniji kroz jačanje i uvođenje mjera u odnosu na sljedeća područja: definicija relevantnih kaznenih djela i kazni, zaštita žrtava i pristup pravosuđu, potpora žrtvama, poboljšano prikupljanje podataka, prevencija, koordinacija i suradnja. Ova direktiva je dio šireg paketa zakonodavnih inicijativa EU za borbu protiv nasilja i promicanje ravnopravnosti spolova.
 
Nacionalni plan zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, za razdoblje do 2028. godine
 
Predstavnici Ravnateljstva policije aktivno participiraju u radnoj skupini za izradu i donošenje novog Nacionalnog plana zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, za razdoblje do 2028. godine i Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za razdoblje do 2025. godine. Spomenutim dokumentima pobliže će se definirati prioritetna područja i provedba ciljeva u području zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
 
Policija savjetuje
 

  • Ako imate saznanja o nasilju, obavezno ga prijavite policiji.
  • Ako se nasilje događa trenutno, odmah pozovite broj 192.
  • Osim policiji, nasilje možete prijaviti i zdravstvenoj ustanovi, nadležnom područnom uredu Zavoda za socijalni rad, državnom odvjetništvu, nevladinoj organizaciji ili Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Popularni Članci