Novinar Vicko Dragojević snimio videospot na temu iz dokumentarne serije 'Storije o neponovljivima'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: HRT
Novinar i izvjestitelj HRT-ova centra Dubrovnik i priznati dubrovački klapski skladatelj Vicko Dragojević snimio je glazbeni videospot Srce oriđinala na temu iz dokumentarnoga filma autora Vedrana Benića Storije o neponovljivima, koja se od večeras svake srijede prikazuje na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 21.00. 

Srce oriđinala najavna je pjesma iz dokumentarne serije Storije o neponovljivima, a videospot je snimljen kao razrada glazbene špice koju je Vicko Dragojević skladao za seriju te je izvodi klapa Kaše.

„U novome su videospotu upotrijebljeni kadrovi iz filma Hrvatske radiotelevizije o Dubrovačkim trubadurima iz sredine sedamdesetih godina prošloga stoljeća te će gledateljima možda biti zanimljivo vidjeti i mladoga Olivera Dragojevića, tada člana Trubadura, s gitarom pod rukom – prije gotovo pola stoljeća”, objašnjava Vicko Dragojević, koji je svoju glazbenu karijeru započeo prije 17 godina, najprije kao trinaestogodišnji gitarist i lutnjist, a potom i kao pjevač u brojnim dubrovačkim klapama i ansamblima. Uz skladbu Srce oriđinala Vicko Dragojević i klapa Kaše aktivno su sudjelovali i u samome snimanju dokumentarne serije Storije o neponovljivima te se u nekim nastavcima pojavljuju u tipičnoj dubrovačkoj betuli te pjevaju i sviraju.

„Jako sam ponosan na suradnju s HRT-ovom ekipom predvođenom Vedranom Benićem jer sam na jednome mjestu uspio povezati dvije svoje ljubavi – pjesmu i televiziju. U seriji sam sudjelovao skladajući špicu i svirajući instrumental te sad s klapom čekam emitiranje prvoga nastavka. Inače, i samo snimanje videospota Srce oriđinala na dubrovačkim ulicama nije moglo proći bez šale i zabave. Tako su nam se u jednome dijelu snimanja pridružile i turistice, gospođe iz Južne Koreje koje su s nama pjevale Srce oriđinala te plesale na Stradunu. Novi bi videospot bio gotovo nezamisliv bez njihove jedinstvene koreografije”, kaže Vicko Dragojević, koji je kao umjetnički voditelj klape Kaše nagrađen na gotovo svim hrvatskim festivalima, a dvaput je pobijedio na najprestižnijemu od njih, omiškome Festivalu dalmatinskih klapa.

Inače, dokumentarna serija Hrvatske radiotelevizije Storije o neponovljivima od večeras će gledatelje svake srijede u sedam polusatnih nastavaka upoznavati s dubrovačkim osobenjacima, ekscentricima, boemima i vlastitim unikatima – kako ih je u pjesmi Balada neponovljivijeh nazvao Luko Paljetak. HRT-ov doajen i autor serije Vedran Benić ističe kako oni nisu dubrovačka posebnost.

„Svako mjesto, pogotovo ako ima sreću ili nesreću da je uz more, ima svoje redikule, zevzeke, spadala, arlekine ili kako se sve još ne zovu. U Dubrovniku je za te i takve ljude skovan naziv oriđinali, koji razotkriva posebnost odnosa Dubrovčana prema njima”, ističe Vedran Benić.


Nostalgična i humorom prožeta priča o dubrovačkim oriđinalima u HRT-ovoj dokumentarnoj seriji Storije o neponovljivima prerasta u svojevrsnu mikropovijest Grada i života u Gradu. Moglo bi se reći da su dubrovački oriđinali i drugi neponovljivi likovi zapravo zrcalna slika Dubrovnika. Scenarist je, pripovjedač i urednik Vedran Benić, a redatelj Lukša Benić. Dokumentarna serija ostvarena je u suradnji Odjela za dokumentarnu proizvodnju Hrvatske radiotelevizije i HRT-ova centra Dubrovnik. Snimatelj je Željko Galov, montažer Dominik Miljak, glazbu potpisuje Vicko Dragojević, izvršna je producentica Marija Kosor, autor špice i kolorist Denis Golenja, a dizajneri zvuka su Iva Ivan i Srđan Popović.

Dokumentarna serija Storije o neponovljivima prikazivat će se srijedom na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 21.00, a bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Popularni Članci