NE ODUSTAJU OD JADRANA Česi po najnovijemu na Jadran masovno stižu vlakovima?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Osim automobilima i autobusima, Česi bi ove godine u Hrvatsku masovno mogli stizati i vlakom nakon što je privatni željeznički češki operater RegioJet najavio uspostavu prve direktne željezničke veze između Hrvatske i Češke.

Prema informacijama koje je češkim medijima dao glasnogovornik kompanije Aleš Ondrůj, u planu je uvođenje direktne veze od 30. lipnja koja bi na relaciji Hrvatska - Češka prometovala najmanje triput tjedno, s time da bi češki turisti u Hrvatsku stizali ponedjeljkom, srijedom i subotom, a prema podacima koje je neslužbeno dobio Jutarnji list, vlak bi u Hrvatskoj turiste vozio do Rijeke.

“Prva veza započela bi s radom krajem lipnja, a vlak bi bio u prometu cijelog ljeta, negdje do sredine rujna. Linija će prolaziti gradovima Pragom, Pardubicama i Brnom, a zasad još nije poznata cijena karata”, rekao je Ondrůj i dodao kako bi češke turiste, po dolasku u Hrvatsku, do konkretnih turističkih destinacija potom razvozili posebni autobusi, također u organizaciji RegioJeta.

Osim toga, doznaje neslužbeno Jutarnji list, željeznička veza Češka - Hrvatska najvjerojatnije će putovati preko Bratislave, što znači da će se na vlak moći ukrcati i slovački turisti, a potom bi do Kvarnera stizala preko Ljubljane.

Inače, iako je Hrvatska granice prema Češkoj otvorila još prošloga tjedna, Česi svojim građanima još uvijek ne savjetuju putovanja u Hrvatsku, iako su gosti već počeli pristizati na Jadran, a za one koji se ipak odvaže ići k nama na ljetovanje, prema trenutačnim pravilima po povratku u zemlju i dalje je potrebna izolacija.

Kako prenose češki mediji, češka vlada u ponedjeljak je trebala početi pregovarati o načinu kako će zemlja otvarati svoje granice, a predviđeno je stvaranje popisa europskih zemalja koje će Česima biti označene kao sigurne za putovanja, s obzirom na to da, zasad, oni bez obveze samoizolacije pri povratku mogu putovati isključivo u Slovačku, Austriju i Mađarsku, i to na period od isključivo 48 sati.

Semafor

Sistem označavanja tih zemalja češka će vlada prikladno nazvati “semafor”, a na njemu će zelenom bojom biti označene sve one države koje se smatraju sigurnima za putovanje i nakon čijeg posjeta češki državljani neće morati u obaveznu 14-dnevnu karantenu. Žute će biti zemlje u koje se smije putovati, ali je potrebna samoizolacija, a crvene destinacije u koje putovanje nije preporučeno.

Osim toga, i turistima iz “zelenih” zemalja bit će znatno olakšan ulazak u Češku na način da više neće morati imati potvrde da su zdravi ili navoditi službene razloga posjeta Češkoj Republici, a najavljeno je i da će stav biti fleksibilan te se mijenjati kako će se mijenjati epidemiološka situacija u pojedinim zemljama.

Prema dosadašnjim najavama češkog ministra vanjskih poslova Tomáša Petříčka te prema pisanju portala Seznam.cz, na toj bi se listi trebale naći Austrija, Slovenija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska i Grčka.

“Ovo je novi korak prema otvaranju granica s odabranim zemljama koje bi se trebalo dogoditi sredinom lipnja. Tada ćemo, između ostaloga, početi puštati i strane turiste u pojedine dijelove naše zemlje, kako bismo poduprli i domaći turizam”, najavio je Petříček.

Također, Petříček je najavio da ne očekuje da će vlada Česima preporučiti putovanja u Španjolsku, ali je izgledno da će oni biti slobodni, ako to žele, putovati na Kanarske otoke ili Baleare. Najavljuje se i mogućnost otvaranja čeških granica prema nekim izvaneuropskim destinacijama kao što su Južna Koreja ili Japan.

Popularni Članci