'

NE DAJTE DA VAS ZAVARAJU Ovako možete prepoznati da je kupus pun pesticida

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Kada biramo povrće, često se pitamo kako prepoznati ono koje je prirodno i zdravo. Kupus, kao jedno od najčešće konzumiranih povrća, može biti izložen raznim kemijskim tretmanima.

Jednostavni savjeti će vam pomoći da prepoznate kupus koji je tretiran pesticidima.

1. Izgled i boja

Prva stvar na koju biste trebali obratiti pažnju je vanjski izgled kupusa. Prirodni kupus ima ravnomjernu boju i teksturu.

Ako primijetite neobične mrlje, neobičan sjaj ili ako je glavica presvijetla, to može biti znak da je tretirana kemijskim sredstvima.

2. Miris

Kupus držite u ruci i pomirišite ga. Prirodni kupus ima blagi, svježi miris. Ako osjetite snažan kemijski miris ili neugodnu aromu, velika je vjerojatnost da je povrće tretirano pesticidima ili drugim kemikalijama.

3. Listovi

Pogledajte listove kupusa. Ako su previše tvrdi i hrskavi, to bi moglo značiti da je uzgojen uz pomoć kemijskih aditiva. Prirodni kupus ima listove koji su mekani, ali čvrsti i savitljivi.

4. Cijena i podrijetlo

Kupus iz lokalne proizvodnje često je manje tretiran pesticidima i zdraviji. Obratite pažnju na cijenu – ako je kupus izuzetno jeftin, to može biti signal za oprez u vezi s njegovom kvalitetom.

Bolja opcija je kupnja na tržnici ili izravno od lokalnih uzgajivača.

5. Sezona i vrijeme

Kupus ima svoju prirodnu sezonu rasta. Ako ga kupujete izvan te sezone, postoji mogućnost da je uzgajan u kontroliranim uvjetima, što može uključivati korištenje pesticida. Uvijek je najbolje birati povrće koje je rasti u toj sezoni, piše Krstarica.

Popularni Članci