Naši tradicionalno omiljeni gosti odlaze kod susjeda, Hrvatska im postala preskupa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Česi Hrvatsku kažnjavaju zbog skupoće te za odmor radije biraju Italiju - tako ovih dana vrišti s portala češkog dnevnika iDnes, koji je divljanju cijena na Jadranu posvetio cijelu stranicu u tiskanom izdanju.

Ukratko, naši tradicionalni, omiljeni gosti, prema službenim podacima češkog Državnog ureda za statistiku, lani su na Jadran pristigli u nešto manjem broju nego inače - spominje se minus od njih 30 tisuća, što Česi smatraju znakovitim jer je 2023. bila rekordna godina prema broju Čeha koji su si priuštili godišnji odmor od najmanje četiri dana u inozemstvu, donosi Jutarnji list.

Točnije, lani ih je putovao rekordan broj, točno 5,7 milijuna čeških putnika, što je 400 tisuća više nego lani, a od te su brojke, piše iDnes, profitirale praktički sve destinacije, izuzev Hrvatske i Egipta.

Kada se radi o Hrvatskoj, stručnjaci za iDnes upozoravaju kako razlog leži u drastičnom rastu cijena turističkih i ugostiteljskih usluga, a spominje se i da su Česi lani zamjerili što je velik broj destinacija počeo naplaćivati čak i korištenje tuševa na plažama.

"Kad je u pitanju Hrvatska, moja je pretpostavka da će se dosadašnji masovni turizam i sklonost Čeha da odlaze na Jadran na ljetovanje preseliti negdje drugdje", kaže stručnjak za turizam Stanislav Zima.

Kao jednu od zamjenskih destinacija spominju Italiju, zemlju koju je lani posjetilo 637 tisuća Čeha, i koja predstavlja treću prema popularnosti češku destinaciju za odmor.

Popularni Članci