Na snagu su stupile nove mjere, evo koje su

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U ponoć su na snagu stupile nove mjere.

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak nove mjere protiv koronavirusa, nakon što dosadašnje nisu smanjile broj zaraženih, a primjenjivat će se od subote u ponoć do 15. prosinca, najavio je prije nekoliko dana voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, piše Index.

Mjere ograničenja za svadbe i privatna okupljanja

Mjere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50, kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30 osoba, dok na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba umjesto 30, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Privatne svečanosti se ograničavaju na 10 osoba umjesto 15, a sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja te uz pridržavanje mjera kao dosad.

Ugostiteljski objekti mogu raditi do 22 sata

Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostali ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, uz istaknutu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a.

Takvu obavijest o najvećem broju kupaca morat će istaknuti i prodavaonice i trgovine, a obveza je svih trgovina i trgovačkih centara da u vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, kao što su sniženja i predblagdanske nabave, poduzmu dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja. Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu moraju biti osigurana četiri četvorna metra površine uz pridržavanje mjera.

Zabrana prodaje alkohola nakon 22 sata

Također se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro. Provedbu mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici i Državni inspektorat.

U nastavku ponavljamo ukratko na koga se i što mjere odnose, a na što se ne odnose

Nužne epidemiološke mjere koje se nalažu na teritoriju cijele Hrvatske su:

  • zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu;
  • na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba;
  • na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom;
  • na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba;
  • obveza za sve prodavaonice i trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i strogo pridržavanje ograničenja dopuštenog broja kupaca;
  • obveza za sve prodavaonice, trgovine i trgovačke centre da za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca ( sniženja, popusti, predblagdanske nabave i sl.) poduzmu dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog i kako bi se osiguralo pridržavanje epidemioloških mjera;
  • obustava rada ugostiteljskih objekata vrste noćni klub, noćni bar i disco bar;
  • obustava rada casina i automat-klubova;  
  • obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obustavljen rad da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju gostiju koji istovremeno mogu biti ugostiteljskom objektu sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i strogo pridržavanje ograničenja dopuštenog broja gostiju;
  • sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a organizatori su obvezni osigurati da se svi natjecatelji i nužno tehničko osoblje koje je prisutno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera;
  • javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22:00 sata;
  • zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22:00 sata do 6:00 sati;
  • obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1.5 metara.

Protuepidemijske mjere ne odnose se na:

  • profesionalne umjetničke izvedbe i programe;
  • kino projekcije;
  • vjerske obrede;
  • izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima;
  • sjednice predstavničkih tijela.

Na mjestima koja uključuju okupljanja, a na koja se ne odnose mjere o striktnom broju ljudi, vrijede neka druga ograničenja.

Na takvim okupljanjima i obredima broj prisutnih osoba se ograničava s obzirom na veličinu prostora, tako da za svaku prisutnu osobu moraju biti osigurana najmanje 4 metra kvadratna neto površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i obvezu da na ulazu u objekt u kojem se okupljanje ili obred održava bude jasno istaknuta obavijest o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne u objektu.
 
Organizatori okupljanja obvezni su osigurati da se prostori u kojima se okupljanja održavaju redovito provjetravaju, da na okupljanju ili obredu ne bude prisutno više osoba od dopuštenog broja i da se svi prisutni pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odluka o skraćenju radnog vremena za ugostiteljske objekte

Posebna odluka donesena je za rad ugostiteljskih objekata, koji od sada mogu raditi najduže do 22 sata, osim noćnih klubova i barova, kojima se zabranjuje rad, te ugostiteljskih objekata u Varaždinskoj županiji, koji također ne smiju raditi.

Ugostiteljski objekti kojima nije odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske obustavljen rad mogu raditi od 6:00 do 22:00.

Navedeno radno vrijeme odnosi se i na pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, osim za usluge smještaja.

Navedeno radno vrijeme ne odnosi se na ugostiteljske objekte iz skupina "Hoteli", "Kampovi" i "Ostali ugostiteljski objekti za smještaj", osim za ugostiteljske objekte drugih skupina koji rade u njihovom sastavu.

Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite, radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga može se za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dodatno ograničiti.

Kontrolu provedbe ove Odluke provodit će inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori Državnog inspektorata, policijski službenici i pripadnici civilne zaštite.

Popularni Članci