MUP za tri milijuna kuna nabavlja sustav za prepoznavanje lica, evo što to znači u praksi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Ministarstvo unutarnjih poslova u tajnosti nabavlja sustav za prepoznavanje lica vrijedan 2,8 milijuna kuna bez PDV-a. O kakvom je sustavu riječ, u MUP-u odbijaju kazati.

Na upit Jutarnjeg odgovaraju da je “Ministarstvo unutarnjih poslova u listopadu prošle godine pokrenulo postupak nabave koji je, iz razumljivih (operativnih) razloga, klasificiran oznakom tajnosti Ograničeno, stoga nismo u mogućnosti dati odgovor na sva Vaša pitanja”. Iako se u javnosti nagađalo da je riječ o novim sofisticiranim kamerama, Jutarnji list neslužbeno saznaje da MUP kupuje softver za prepoznavanje lica.

Ovo je prvi put da MUP nabavlja tehničku opremu koja se temelji na biometrijskoj softverskoj aplikaciji koja može identificirati osobu usporedbom i analizom uzoraka na temelju kontura lica. Pri analizi kontura lica za identifikaciju su najvažnije oči, obrve, vrh nosa i usne. Stručnjaci naglašavaju kako se identitet osobe može odrediti već na osnovi jednog ili dva dijela lica kao što su usne ili oči i vrh nosa.

U praksi to znači da će policajci na terenu mobitelom ili tabletom na nekoj utakmici fotografirati grupu ljudi i poslati sliku u centar, a onda će softver pretražujući baze sumnjivih osoba utvrditi jesu li na toj utakmici, primjerice, osobe kojima je zabranjen dolazak ili su zatečeni neki drugi sumnjivci. Također će se u računalo moći ubaciti videosnimke izuzete s lokacije gdje je bila neka pljačka ili pucnjava. Softver će uspoređivati osobe sa snimke sa svojom bazom i utvrditi je li na njoj “osoba od ranije poznata policiji”. Osim toga, moći će se utvrđivati da li se ista osoba u kratkom vremenu pojavila na više lokacija. To, primjerice, može pomoći pri utvrđivanju je li neka osoba praćena ili je netko izviđao mjesto buduće pljačke i slično.

Popularni Članci