MILIJUN CIJEPLJENIH DO KRAJA OŽUJKA? Ipak, čini se da ništa neće biti od toga

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
JUČER je Krunoslav Capak kazao kako nije zadovoljan dinamikom isporuke cjepiva. Također, javnost je obavijestio da će se cijepljenje usporiti.

"Nismo zadovoljni s isporukom, to je daleko od onoga što smo dogovarali. Dodatno nam se otežava situacija jer su nam na početku dali veće količine koje su kasnije smanjene", izjavio je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, piše Index.

Uspjet ćemo cijepiti sve koji su dobili prvu dozu, dodao je, ali morat ćemo obustaviti nova cjepiva jer nemamo dovoljno cjepiva da počnemo cijepljenje s Pfizerovim cjepivom.

Dakle, svi koji se žele cijepiti, trebat će pričekati. Dokad? To se ne zna.

Beroš prije desetak dana: Realno je do kraja ožujka cijepiti milijun ljudi

U tom kontekstu zanimljivo je podsjetiti na izjavu ministra Vilija Beroša od prije desetak dana. 11. siječnja Beroš je tako kazao da bi do ožujka moglo biti procijepljeno oko milijun ljudi.

"Realno je moguće do kraja ožujka procijepiti milijun građana. Pogotovo ako se odobri AstraZeneca jer bi na početku godine trebali dobiti 1.7 milijuna doza", istaknuo je.

To će biti jako teško, posebno kad se uzme uz obzir da je, osim Pfizera, AstraZeneca već najavila da će smanjiti isporuke svog cjepiva protiv covida-19 Europskoj uniji za 60 posto na 31 milijun doza u prvom tromjesečju ove godine zbog problema s proizvodnjom.

Hrvatska je upravo od AstraZenece naručila više doza nego bilo kojeg drugog cjepiva - 2.7 milijuna doza.

Ukratko, cjepiva je jako malo, puno manje nego što je planirano i što je naručeno. Tako se, u ovom trenutku, Beroševa nedavna izjava čini nemogućom misijom.

Danas Beroš kaže da će cijepljenje ići sporo

Da će to dosta usporiti dinamiku cijepljenja danas je rekao sam Beroš.

"Usporavanje isporuke cjepiva našoj i svim državama EU nije dobra vijest i to će sigurno utjecati na planiranu dinamiku cijepljenja. Za sve koji su primili prvo cjepivo osigurane su količine za docjepljivanje. No, i dalje moramo biti oprezni, držati se epidemioloških mjera kako bismo nastavili s pozitivnim trendovima. Imamo manje oboljelih i hospitaliziranih, te pacijenata na respiratoru", konstatirao je Beroš.

"Plan cijepljenja u Hrvatskoj temeljen je na najavljenim tjednim količinama isporuka, ponajprije Pfizer/BioNTechovog cjepiva koje je prvo registrirano, a potom i tvrtke Moderna. Sada ćemo planove morati uskladiti s aktualnim tijekovima isporuka. Očito je da će u prvom kvartalu biti manje isporučeno cjepiva od očekivanog", dodao je.

"Najave svih proizvođača da poduzimaju mjere za intenzivnije isporuke krajem prvog i u drugom kvartalu ove godine mogu dati nadu da će proces cijepljenja s proljeća obuhvatiti one najugroženije skupine građana - starije od 65 i s kroničnim bolestima, a potom i svih drugih.

Budu li se ostvarile isporuke ugovorenih količina cjepiva svih proizvođača, na čemu inzistira Europska komisija, može se ispuniti plan cijepljenja dvije trećine stanovništva Hrvatske do svibnja ili do početka ljeta. Zdravstvene službe koje su zadužene za provedbu cijepljenja u Hrvatskoj su spremne to ostvariti", zaključuje ministar koji je prije desetak dana najavljivao milijun cijepljenih već u ožujku.

Popularni Članci