'

Milanović: Summit u Dubrovniku je bio Vučićev show

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL
Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na summitu skupine Arraiolos u Krakovu, gdje je komentirao i nedavno održan summit potpore Ukrajini u Dubrovniku. 

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je na summitu u Krakovu kako je summit Ukrajine i jugoistočne Europe u Dubrovniku bio "show srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji tamo nije ni trebao biti pozvan". 

"Ja sam s Vučićem razgovarao na ručku u Tivtu i kad sam čuo da je pozvan u Dubrovnik u sebi sam se nasmijao i rekao - to neće dobro završiti", izjavio je Milanović.

Milanović je izjavio kako Srbija i dalje ima izravne veze s Moskvom i ne uvodi joj sankcije pa je u tom kontekstu problematizirao Dubrovačku deklaraciju, koja je potpisana na summitu. 

"Ali onda - kako očekuješ da se taj Vučić usuglasi s deklaracijom koju su Plenković i njegovi suradnici neinteligentno sročili i gdje se spominju sankcije Rusiji. Zašto si onda zvao Vučića. Morao si očekivati da će ti na neki način odbrusiti. Onda prilagodiš sadržaj i intonaciju tom gostu ili ga, pametnije, ne pozivaš", rekao je i dodao kako je summit u Dubrovniku bio 'Vučićev show'.

Vučić je, podsjetimo, u Dubrovniku izjavio kako "Srbija stvari vidi sto posto drugačije ili potpuno drugačije u odnosu na Hrvatsku", a vezano uz ratna razaranja. 

Milanović tvrdi da se takvu izjavu moglo predvidjeti.

"Ako ga zoveš, znaš da će intervenirati kod pitanja razaranja Dubrovnika", zaključio je Milanović.

U vezi toga je li on sam trebao biti pozvan u Dubrovnik, nakon što je premijer kazao da se po protokolu obično premijer i predsjednik ne nalaze na istim takvim događajima, Milanović je kazao da je to bila Plenkovićeva odluka i da je u tom pitanju protokola "tehnički u pravu, ali da su mu svi drugi motivi prljavi".

Na pitanje bi li došao da je bio pozvan rekao je da bi se "vjerojatno dogovorili da ne dođe".

Popularni Članci